Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.
Turfmarkt 7: woonhuis
Turfmarkt 7 behoort tot de historische 'Tichelaar huizen'. De basis van de Makkumer aardewerk en tegelfabriek Tichelaar werd gelegd door Freerk Jansz Tichelaar en zijn vrouw Jouwer Ymes Kalkbrander die in 1699 het huis Turfmarkt 5 kochten. In de achttiende eeuw werd het bedrijf uitgebreid door het bijkopen van het rechter buurhuis Turfmarkt 7.
Dit huis bevatte aanvankelijk een magazijn voor lood en tin, stoffen die gebruikt werden voor het kleuren van de tegels. Gaandeweg werd de feitelijke productie overgebracht naar een fabrieksterrein in Makkum. Turfmarkt 7 was lange tijd ingericht als kantoor met toonzaal.
De betegelingen in het huis dateren voor het grootste deel uit de negentiende eeuw. Zij zullen zijn aangebracht toen het pand als toonzaal en kantoor in gebruik werd genomen. In de voorkamer zijn ondermeer twee tegeltableaus bewaard met een gezicht op Makkum van J. ten Zweege uit 1850. In de 'oude keuken' in het achterhuis is een groot aantal tegeltableaus bewaard gebleven uit de periode 1730-1875.
Meer informatie over dit pand vind u hier.
Tekst: © Foto: © Jan Lafeber
Gemaalweg 1: Ir.D.F. Woudagemaal
Het indrukwekkende stoomgemaal 'ir. D.F.Wouda' was bij de bouw in 1920 het grootste stoomgemaal ter wereld. Het gemaal is genoemd naar ir. D.F.Wouda, toentertijd hoofdingenieur van Provinciale Waterstaat. Het gemaal is gebouwd in een strakke, Berlagiaanse baksteenstijl en bestaat uit een langgerekt machinehuis, een ketelhuis, een schoorsteen en een werkplaats/smederij.
De machinehal met zijn indrukwekkende machinepark oogt als een 'technische kathedraal'. Direct in het oog vallen de vier imposante Jaffastoommachines met vliegwielen, die elk twee centrifugaalpompen aandrijven. Per minuut kan ca. 4000 m3 water worden weggepompt.
Sinds 1968 wordt het gemaal niet meer op kolen, maar op olie gestookt. Sinds de bouw van het moderne elektrische gemaal 'hoogland' bij Stavoren heeft het Woudagemaal een reservefunctie. De laatste jaren is het gemaal regelmatig bij hoog waterstanden in Frieslands boezem weer in bedrijf. In 1998 heeft dit unieke technische monument de status van Unesco-monument gekregen.
Op de website van het Woudagemaal vindt u informatie over de openingstijden - red.
Tekst: © Foto: © Jan Lafeber; FrieslandWonderland
Joure, Geelgietersstraat 6: geelgieterijfabriek Keverling
In 1854 stichtte P.S. Keverling aan de Overspitting, de vroegere vaarverbinding tussen Joure en Heerenveen, de Metaalwarenfabriek/Geelgieterij 'Keverling'. De stichting van het bedrijà viel in de periode waarin de Jouster klokkenindustrie haar hoogtepunt kende. De geel- of kopergieters leverden niet alleen halffabrikaten voor de Friese klokken en koperen onderdelen voor zadelmakers en scheepsbouwers, maar ook hang- en sluitwerk, kandelaars, kloppers en dergelijke.
Het bedrijf werd zowel in 1911 als in 1954 uitgebreid en heeft tegenwoordig een museale functie. Het meest opvallende gebouw binnen het complex vormt het in 1911 opgerichte gebouw met een verhoogde middenbeuk. Op de voorgevel staan de jaartallen 1854 en 1911. Het interieur bevat nog onderdelen van de oorspronkelijke inrichting, waaronder ovens en machinerieën.