Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.


De romaanse kerk, oorspronkelijk gewijd aan Sint-Michaël, is in de periode 1772-’75 vervangen door de huidige kruiskerk. Zij wordt de Dom van Almenum genoemd, omdat de kerk in het dorp Almenum stond dat pas laat bestuurlijk in Harlingen werd opgenomen. Alleen de toren van de romaanse kerk is gehandhaafd. Deze is in vier onversneden geledingen van tufsteen opgemetseld en is in de 15de eeuw verhoogd en van een ingesnoerde spits voorzien. De eerste twee geledingen zijn onversierd; de volgende twee hebben spaarvelden die bekroond worden door rondboogfriezen en de hoogste geleding heeft aan elke zijde twee rondbogige galmgaten. De hoge toren was een baken voor zeevarenden. Tijdens de vervanging van de kerk is de toren aan twee zijden beklampt. De kruiskerk is naar plannen van Willem Douwes gebouwd van kleine gele steen in Lodewijk XVI-vormen met gekorniste hoekpilasters. In de geveltoppen kwamen radvensters en elke gevel is geopend met een groot rondboogvenster. Elk van deze gevels kreeg een ingang, noord en zuid met natuurstenen pilasters, kroonlijsten en segmentvormige timpanen; oost met een geblokte omlijsting en een driehoekig fronton. De oostelijke gevel van de arm die voor bijruimten van de kerkruimte is afgesloten heeft drie reeksen kleine vensters boven elkaar. De armen en kruising van de kerkruimte zijn gedekt door gestukadoorde gewelven die rusten op lijstwerk met trigliefen en op pilasters in de kolossale dorische orde. Het strenge, stijlvolle stucwerk is ontworpen door Jacob Otten Husley. In de noorder- en zuiderarm zijn enkele, in de westelijke dubbele zitgalerijen aangebracht die rusten op gemarmerde zuilen. Om de binnenhoeken zijn overhuifde herenbanken geplooid. De sluitgevel aan de oostzijde kreeg een buitengewoon fraaie preekstoel- orgelcombinatie. De preekstoel was in 1778 het werk van Johannes George Hempel; het orgel is in 1776 gebouwd door A.A. Hinz. In de vloer liggen gebeeldhouwde grafzerken waaronder twee met een grote engel (Sint-Michaël?) als wapenhouder. Bij de preekstoel ligt een zerk van de hand van Jacob Lous met architectuur in perspectief, waarop hij zichzelf als landmeter heeft afgebeeld.

Op de hoogste terp van Nederland, negen meter boven de zeespiegel, is in het begin van de 12de eeuw de tufstenen kerk gebouwd. Het schip is in het begin van de 13de eeuw naar het westen verlengd in helderrode baksteen. Daarin staan eenvoudige ingangen waarvan de zuidelijke is dichtgemetseld. De eenbeukige kerk heeft een iets inspringend, rondgesloten koor. Het tufstenen muurwerk aan de noordzijde is ongeleed en het geeft slechts één spoor van een rondboogvenster prijs. Aan de oostzijde staat een dichtgemetselde kleine ingang in een rondboognis. Vlakbij het koor is een gotisch spitsboogvenster (circa 1550) met rode bakstenen dagkanten in het grijze tufsteenwerk gebroken. Dat is ook op twee plaatsen in de koorsluiting gedaan en de zuidelijke muur heeft drie van deze vensters gekregen. Daar staat in het bakstenen gedeelte een groot gotisch venster met vorktracering en boven de dichtgezette ingang zit een diep (beeld?)nisje en schuin ernaast een tweede, grotere nis van dit type. De toren is in 1717 herbouwd, gaat onversneden op en heeft rondbogige galmgaten aan alle zijden. Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf dat omstreeks 1550 zal zijn aangebracht. De beperkte ruimte is volgezet en -gehangen met meubilair en memorabilia. Zo worden de fragmenten van muurschilderingen met Christus en engelen hoog tegen de zuidwand gemakkelijk over het hoofd gezien. De 18de-eeuwse preekstoel met Lodewijk XVI-ornamenten op de kuippanelen, een tijdglas in een koperen houder en een klankbord staat in de dooptuin. In de koorsluiting staat een 17de-eeuwse overhuifde herenbank met voorbank en een kuifstuk uit 1762 waarin de door leeuwen gehouden wapens van de familie De Schepper, Coehoorn van Scheltinga zijn verwerkt. Ook de panelen van het rugschot dragen wapens. De wanden, vooral de gesloten noordelijke, dragen grote, meest rijk bewerkte rouwkassen van de bewoners van de nabijgelegen Harstastate, waardoor de kerk een mausoleum lijkt. Het orgel is in 1862 gebouwd door L. van Dam & Zn. De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

De kerk staat schilderachtig op een terp, in het geboomte en bij de Bolswardervaart. De romano-gotische kerk is aan het begin van de 13de eeuw gebouwd van gele kloostermoppen. In het muurwerk van het schip zijn aan de noordzijde duidelijke sporen van kleine rondboogvensters te zien. Vlakbij het grote venster zit een spoor van een klein romaans venster. Even verder naar het westen is een groter, licht spitsbogig venster en weer verderop zitten nog twee van deze vensters, die allemaal zijn dichtgemetseld. Een laag zittend spoor van de top van een dichtgezette ingang is vaag te zien. Ook in de zuidelijke muur zijn sporen van romano-gotische vensters te vinden, al zijn hier drie grote gotische spitsboogvensters aangebracht. De ingang staat in een spitsbogige nis en naast de ingang zit een klein gotisch venster. Deze muur kreeg bovendien, mogelijk bij de opknapbeurt in 1882, drie zware steunberen. Naast de meest oostelijke beer is een duidelijk, met rode baksteen dichtgezet spoor van een hagioscoop. De ronde koorsluiting heeft twee grote gotische vensters gekregen. Bij de overgang naar de koorsluiting staat een regenwaterbak. Alle vensters bezitten gepleisterde dagkanten en omlijstingen. De ongelede toren is in de 13de eeuw van gele steen opgetrokken. In de westmuur is een hoge nis uitgespaard, waarin een ingang en een rondboogvenster zijn ondergebracht. Inwendig wordt de kerkzaal gedekt door een gestucadoord tongewelf. De ingetogen inrichting is met vaste banken gericht op de koorsluiting. Daar staat de aan het begin van de 19de eeuw vervaardigde empire preekstoel met pijlenbundels of fasces op de hoeken van de kuip. De kuip wordt gedragen door een grote adelaar die mogelijk resteert van de in 1609 door Jacob Gysbertsz. vervaardigde vroegere kansel. De preekstoel met klankbord ontneemt het zicht op het grote barokke epitaaf dat Frouck van Wijckel in 1656 voor haar drie jaar eerder overleden man Hessel van Huijghis heeft opgericht. Het met muziektrofeeën versierde orgel op de westgalerij is in 1795 gebouwd door Albertus van Gruisen.

De Nicolaaskerk staat hoog op een scherp afgegraven terprest. De kerk is gebouwd van tufsteen in het tweede kwart van de 12de eeuw. Zij bezit een in verhouding tot het kleine schip forse westelijke partij. De ingebouwde toren is dan ook met de zijruimten op de begane grond en verdieping gevormd tot een zogenaamd gereduceerd westwerk. Oorspronkelijk waren deze overwelfde zijruimten met openingen met elkaar, maar ook met het kerkschip verbonden. De toren rijst grotendeels in tufsteen op met verticale spaarvelden tussen lisenen en hoekpenanten, steeds met een afsluitend rondboog-fries. In de westgevel staat een korfbogige ingang met bovenliggend spitsboogvenster in een rechthoekige nis van gele en rode baksteen (15de eeuw). De beëindiging met zadeldak is mogelijk 18de-eeuws. In de tufstenen noordmuur van het schip zitten spaarvelden tussen lisenen, met daarin twee zeer kleine romaanse rondboogvensters. Er is een met rode steen dichtgemetseld spoor van een verdwenen aanbouw en een klein fragment van een rondboogfries te zien. In de zuidmuur is het rondboogfries grotendeels bewaard gebleven maar daar zijn de tufstenen spaarvelden verstoord door de in de 18de eeuw aangebrachte grote spitsboogvensters met vorktracering. Het vijfzijdig gesloten koor van gemêleerde baksteen en lancetvensters en met hoekpenanten is in de 15de eeuw totstandgekomen. De sober ingerichte kerkruimte is gedekt met een houten tongewelf met trekbalken die bij het minder dikke muurwerk van de koorpartij op een geprofileerde bakstenen rand liggen. Beneden zit rondom een lambrisering. De 17de-eeuwse preekstoel met eenvoudige hoekzuilen en klankbord staat tegen de oostelijke sluiting en het van balusters voorziene doophek heeft het effect van een laag koorhek. In de vloer van gangpad en koor liggen 17de-eeuwse gebeeldhouwde grafzerken, waaronder die voor Fokel Roorda die in 1590 overleed. Het orgel, in 1913 gebouwd door de firma Bakker & Timmenga, staat op de westgalerij die ondersteund wordt door kolommen met teerlingkapitelen. De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

De laatgotische kerk, in de middeleeuwen gewijd aan Johannes de Doper, staat op een terprestant aan de noordelijke rand van het dorp. De kerk is omstreeks 1450 gebouwd van kloostermoppen waarin geel domineert maar rode steen voor verlevendiging zorgt. Zij vormt met de toren, in de 13de eeuw van hetzelfde bouwmateriaal opgetrokken, een harmonieuze eenheid. In de zuidelijke gevel staan vijf grote gotische spitsboogvensters, waarvan de dorpels op de cordonlijst uitkomen die boven de borstwering grotendeels rond de kerk doorloopt. In de westelijke travee staat de ingang met spitsbogig bovenlicht in geprofileerde dagkanten. Deze travee is omvat door een rechthoekig over deze partij doorgetrokken cordonlijst. De koorpartij is vijfzijdig gesloten en heeft in twee zijden spitsboogvensters. In de noordelijke muur staan twee van deze vensters met ernaast tweemaal versneden steunberen. Er is een licht spitsbogige, dichtgemetselde ingang te zien. De toren is in de 13de eeuw in één keer opgetrokken, al suggereren niet geheel complete cordonbanden dat de toren drie geledingen heeft. Bovenin staan telkens twee rondbogige galmgaten. De zadeldakbeëindiging heeft aan de oostzijde een gebruikelijke geveltop met schouders en een pinakel; aan de westzijde is in de 18de eeuw een ojiefgevel, een in- en uitgezwenkte geveltop aangebracht van fraai metselwerk en met voluten en bollen op de schouders. Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf. De begane grond van de toren heeft een ribloos kruisgewelf. Het kerkinterieur is in 1865 aangepakt en waarschijnlijk dateren preekstoel en herenbanken uit deze tijd. De bankenblokken zijn bij een latere restauratie vervangen door stoelen. De eenvoudige preekstoel met klankbord is in de koorsluiting geplaatst. De twee herenbanken met overhuivingen op korintische zuilen staan tegenover elkaar. Tegen de noordwand hangt een opmerkelijke, zandstenen epitaaf uit 1656 voor Hobbe en Frouck van Aylva die op Tjessinga- of Aylvastate ten noorden van de kerk resideerden. Het is een driedelige, door pilasters omvatte plaat met opschriften, wapens en enige doodssymboliek. Het orgel, gebouwd in 1873 door L. van Dam & Zn., staat onder geschilderde draperieën.

De in de middeleeuwen aan Sint-Magnus gewijde forse kerk is omstreeks 1400 gebouwd van hergebruikte, gemêleerd rode kloostermoppen. Tijdens een aanval van Water geuzen in 1580 is de kerk vooral aan de zuidzijde zwaar beschadigd geraakt. Pas een eeuw later in 1678 is zij ingrijpend hersteld. Daardoor heeft de kerk een laatgotisch karakter en laat zij een opmerkelijke kleurwisseling zien. De noordzijde en de koorsluiting bestaan uit vooral rood baksteenmateriaal en de zuidzijde is geheel opgetrokken van gele baksteen van klein formaat. De muren worden in traveeën verdeeld door tweemaal versneden steunberen en in de muurvakken staan grote spitsboogvensters met rijke traceringen die ze bij de restauratie van 1970-’72 ontvingen. Aan de noordzijde staat een rondbogige geprofileerde ingang van omstreeks 1400, aan de zuidzijde een exemplaar in laatgotische vormen, in een spitsboognis en gepleisterd bij een opknapbeurt in 1879. Deze ingang zit in het muurvak van de voorkerk dat een aantal kleine vensters bevat. De kloeke toren kwam aan het einde van deze 15de eeuw tot stand waarbij kennelijk de forse zadeldaktorens van Bolsward en Stiens tot voorbeeld hebben gestrekt. Deze toren heeft vier, telkens in hoogte afnemende geledingen. In de onderste staat een korfbogige ingang en daarboven een flink spitsboogvenster. De volgende twee geledingen zijn blind, maar de derde is versierd met aan elke zijde twee spitsboognissen. In de hoogste zitten de galmgaten. De geveltoppen zijn met kleine gele steen vernieuwd. Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf uit 1678. In het oudste gedeelte van de noordwand zitten spaarnissen onder de vensters. Drie koorvensters bevatten 17de-eeuwse gebrandschilderde wapens. De forse preekstoel met gewrongen hoekzuilen en bloemenguirlandes op de panelen dateert uit de 18de eeuw. Het doophek met getoogde balustrade staat in twee gedeelten achter in de kerk. Het orgel is in 1894 gebouwd door de firma Bakker & Timmenga. Op het kerkhof staan schipperszerken en opmerkelijke zerkparen waarvan die voor de man een schip en die voor de vrouw een huis vertonen.

Omstreeks 1170 is in Hoorn een kapel gebouwd door de norbertijnen van het klooster Mariëndal in Lidlum bij Tzummarum. Nadat de kapel de status van kerk had gekregen, is zij een eeuw later verlengd en van een vijfzijdige sluiting voorzien. Iets later in de 13de eeuw is de kapel vervangen door het huidige romaanse schip dat in steen werd overwelfd. De bouw van de toren is daarna gevolgd (die in 1848 sterk is verlaagd). Aan het begin van de 15de eeuw is de kerk verhoogd, waarbij de stenen gewelven zijn verwijderd. Een eeuw later zijn in de zuidmuur gotische spitsboog-vensters met vorktracering aangebracht en voor de stabiliteit kwamen er steunberen (bij de restauratie van 1961-’69 verwijderd). De ingang is toen ook in gotische trant verrijkt: geplaatst in een geprofileerd kader met een reeks van vier rechthoekige nissen erboven. In het koor staan rondbogige vensters in romano-gotisch geprofileerde diepe dagkanten. De sluiting heeft op de hoeken slanke steunberen met ezelsruggen. In de noordmuur is de bouwnaad tussen schip en koor scherp zichtbaar. Daar staan in de bovenzone van het schip de in de jaren zestig heropende romaanse rondboogvensters en in de tweede travee is de noordingang onder een rondboog aanwezig. De toren in drie, licht versneden geledingen heeft aan de westzijde een spitsboogvenster, galmgaten, een geblokte bekroning en een ingesnoerde spits. Inwendig is de kerkruimte gedekt door een tongewelf met trekbalken. In de wanden zijn de spaarnissen en hoger ook rondbogige sporen van de vroegere stenen overwelving zichtbaar. Basesresten van de gordelbogen en colonnetten zijn bij de restauratie iets aangevuld. In het muurwerk zitten allerlei nissen, waaronder een vrij grote piscina en de sporen van een sacramentshuis. De eenvoudige preekstoel is van omstreeks 1660. De unieke, beschilderde en van spreuken voorziene renaissance-avondmaaltafel dateert uit het begin van de 17de eeuw. Het orgel is in 1894 door J.F. Kruse gebouwd. In de tot consistorie ingerichte torenruimte zijn vitrines opgesteld met de vroegste fragmenten gebrandschilderd glas van Nederland.

De aan Johannes de Doper gewijde dorpskerk van Huizum heeft in de bebouwing van Leeuwarden bij de oude dorpskern een zelfstandige plaats behouden. Bij onderzoek is vast komen te staan dat het muurwerk tufsteen bevat uit de 12de eeuw. De vormentaal van het huidige gepleisterde gebouw verwijst naar de late middeleeuwen. Eind 15de of begin 16de eeuw kan de kerk zijn gewijzigd of met hergebruik van tufsteen opnieuw zijn gebouwd. Het eerste is het meest aannemelijk. De noordmuur bevat op onregelmatige plaatsen twee grote spitsboog- en twee ronde vensters en aan de westzijde de ingang die in empirestijl is omlijst (1804). Bovendien zit er een curieuze rondboognis in de hoge zone van de ronde vensters in de muur. In de zuidmuur staan vier spitsboogvensters en in de vijfzijdige koorsluiting twee. Het grootste deel van de toren dateert uit de 13de eeuw; in de 16de eeuw kwam op de romp een iets inspringende geleding waarin de gepaarde galmgaten zitten. De geveltoppen aan beide zijden van het zadeldak hebben klimmende spitsboognissen. Jaartalankers en een gedenksteen geven aan dat de toren in de 17de eeuw enkele malen is hersteld. Onder het houten tongewelf voorzien van gewelfschotels met gesneden passiesymbolen heeft de kerkzaal een buitengewoon rijke inventaris. Middelpunt is de preekstoel uit het midden van de 16de eeuw, de enige preekstoel in Friesland van voor de hervorming. Het fraaie renaissancemeubel is versierd met zuilen, pilasters, nispanelen en voluutvormige kraagstukken en met grotesken, siervazen en kandelaberornament. In de dooptuin met balusters staat het doopbekken uit 1604. Een aantal kerkbanken bezit renaissance wang-stukken. Tegenover de preekstoel staat een overhuifde herenbank met gotische panelen met vouwwerk, in het midden een eenvoudige bank van dit type en westelijk een derde met een overhuiving op getordeerde en omrankte zuilen en met gesneden wangen. Ook in de koorsluiting staat nog een eenvoudige herenbank en daarnaast is in het muurwerk een piscina te zien. Het orgel is in 1849 gebouwd door L. van Dam & Zn.

De Nicolaaskerk staat op een scherp afgestoken, hoge terp en is daar aan het begin van de 13de eeuw totstandgekomen. De naar de dorpskom gerichte zuidzijde van het muurwerk is geheel met in de 19de eeuw aangebrachte en verschillende keren gerepareerde cementpleister besmeerd en vertoont zich hier niet van de boeiendste kant. Deze zijde heeft drie grote spitsboogvensters en boven de korfbogige ingang staat een vierde, kleiner exemplaar. Ook de halfronde koorsluiting is deels gepleisterd en voorzien van een spitsboogvenster. Aan de noord- en westzijde is het oorspronkelijke bouwmateriaal in het zicht gebleven: gele kloostermoppen die licht gemêleerd zijn met wat rood materiaal. Er is slechts één spitsboogvenster ingebroken. Er zijn geen sporen van vroegere vensters te ontdekken. maar wel, naast elkaar, twee dichtgemetselde ingangen. Een rondbogige die bij de oorspronkelijke kerk heeft behoord en een deels met kleine rode steen dichtgezette spitsbogige van later tijd. In de westelijke muur zit een klein lancetvenster. De oude zadeldaktoren is in de 18de eeuw vervangen door een vrij gesloten houten geveltoren met een ingesnoerd spitsje die door een gepleisterd risaliet in de westgevel wordt ondersteund. In de toren hangt een luidklok die in 1619 door Hans Falck is gegoten. Het interieur onder het wit geschilderde houten tongewelf met koof en trekstangen is eenvoudig. Er hangen fraaie olielampen uit de 19de eeuw en in de vloer ligt een aantal gebeeldhouwde grafzerken. Daarbij een priesterzerk voor Sibren Jacob, pastoor van Húns tot zijn dood in 1577. De preekstoel staat met het klankbord tegen de koorsluiting en heeft toogpanelen tussen gegroefde hoekzuilen en rolwerk bij het rugschot. Daarvoor staat het doophek met balusters en bollen en twee kerkbanken in dezelfde vormgeving, een ensemble dat nog uit de 17de eeuw dateert. In 1962, toen de kerk van het nabijgelegen Leons zou worden afgebroken – wat niet is gebeurd – is het orgel naar Húns overgebracht, een instrument dat omstreeks 1875 is gebouwd door Willem Hardorff uit Leeuwarden.

De toren is gebouwd in de 15de eeuw en gaat tot de gepaarde, korfbogige galmgaten onversneden op. Daar is een geringe verjonging. De geveltoppen aan weerszijden van het zadeldak zijn van een kleinere steen gemetseld en iets jonger. Een gedenksteen beneden in de toren vermeldt een vernieuwing in 1541. De oostelijke, naar het dorp gerichte top vertoont klimmende spitsbogige spaarnissen, de westelijke is vlak. In de westelijke gevel zit een klein spitsbogig venster. De windvaan toont het wapen van de vroegere grietenij Idaarderadeel. In de toren worden twee gevelversieringen van de in 1882 gesloopte Friesmastate bewaard. De kerk is in 1774 opnieuw opgetrokken; de gevelsteen boven de korfbogige ingang aan de noordzijde geeft aan dat het vierjarige zoontje van de grietman de eerste steen legde. Het is een ingetogen bouwwerk geworden met verdiepte muurvakken tussen lisenen en met korfbogige vensters, aan de noordzijde drie en aan de zuidzijde vier. Bij de blinde driezijdige sluiting staat een regenwaterbak. Het interieur onder het houten tongewelf bevat nog een aantal elementen uit de vorige kerk. In de vloer liggen gebeeldhouwde zerken waaronder die voor grietman Carel Roorda (overleden 1670) en diens vrouw en dochtertje. Opmerkelijk is het fraaie geschilderde 17de-eeuwse kuifstuk, mogelijk van het rugschot van het vorige orgel, met voorstellingen van engelen rond de spreuk ‘Vrede zij God…’ en trompetstekende engeltjes met spreukbanden met ‘Halleluja’. Ook het schotwerk onder het orgel is 17de-eeuws. De door Dirk Embderveld vervaardigde herenbank van de familie Scheltinga is er tegenaan geplaatst. Het kuifstuk met wapens staat op een van de trekbalken. Friese bestuurscolleges maar ook de predikant en de schoolmeester-organist schonken de nieuwe kerk gebrandschilderde glazen. Ze zijn in 1774 vervaardigd door de Sneker glaskunstenaar Ype Staak. De preekstoel in de koorsluiting met eenvoudig gekorniste panelen is verschillende keren veranderd en van een nieuw klankbord voorzien. Aan de wanden hangen (resten van) rouwkassen. Het orgel op de westgalerij is in 1806 gebouwd en is daarmee het eerste werkstuk van Luitje van Dam. Het is in 1886 aanzienlijk vergroot.

Kerk en toren zijn in de 13de eeuw gebouwd. De noordelijke muur en de toren, gebouwd van gemêleerd gele kloostermoppen, bleven bestaan. Het koor en de zuidelijke muur zijn in 1874 bij een vergroting vernieuwd en ook de toren onderging enige vernieuwing in 1852. De noordmuur van de kerk bezit aan de westzijde een romaans rondboogvenster met een luikje. Oostwaarts zit een moet van een dichtgemetseld venster van dit model. Laag in de gevel zit bovendien een rechthoekig spoor, mogelijk een weggewerkte ingang. De lange, vijfzijdig gesloten koorpartij heeft aan de noordzijde twee grote spitsboogvensters. De vernieuwde zuidmuur bevat eveneens grote spitsboogvensters. Op de hoek van het dak staat een fraaie veelpuntige ster, de stralen zijn zelfs getordeerd. Over de herkomst is niets bekend, maar in de 18de eeuw is al sprake van deze ‘star’. De toren heeft aan beide zijden kleine aanbouwen voor nevenfuncties. De romp gaat onversneden op en boven de naald van het kerkdak zitten aan elke zijde kleine rondbogige galmgaten. De vernieuwde geveltoppen bij het zadeldak hebben afdeklijsten en pinakelbekroningen van kunststeen. In de westmuur staat de rechtgesloten ingang met een rondboogvenster erboven. In de toren hangt een luidklok die in 1612 is gegoten door Hendrik Wegewaert. Inwendig heeft de kerk een houten tongewelf met trekbalken. In het middenpad lig-gen gebeeldhouwde grafstenen, waarvan een voor Botke van Burmania, overleden in 1553. De uit het midden van de 14de eeuw daterende altaarsteen van roze Bremer zandsteen is toepasselijk in gebruik genomen als blad van de avondmaaltafel. Tegen de oostelijke sluitwand staat de preekstoel uit het midden van de 17de eeuw met gegroefde hoekzuilen en gekorniste panelen. Het eiken doophek met dichte panelen en de kerkbanken zijn uit 1763. Aan de wand hangt het wapenrestant van een rouwbord voor een lid van de familie Burmania. Onder de vloer bij de preekstoel zit een regenwaterbak; een herinnering aan de kerkuitbreiding. In de orgelkas van de firma Standaard uit 1915 is in 1978 een Heyligersorgel geplaatst.

De kleine torenloze kerk van rode baksteen staat schilderachtig op een hoge, deels afgegraven terp van enkele eeuwen voor het begin van de jaartelling. Het koor is het oudst en dateert van omstreeks 1200. Het is rondgesloten maar aan de bovenzijde gaat de muur over in een achtzijdig systeem dat wordt geaccentueerd door bakstenen colonnetten. Laag staan drie kleine romaanse vensters in dit koor. Het weinig bredere schip kwam ongeveer een eeuw later, omstreeks 1300, tot stand in een duidelijke romano-gotische stijl met veel bakstenen sierwerk. Aan de koorzijde staan aan beide zijden smalle vensters met een meervoudig profiel met kraal in de dagkant vrij laag in de gevels. Ongeveer in het midden is in beide muren een vrij groot, driedelig venster- en nissenschema aangebracht. Het is meervoudig geprofileerd met onder meer een kraalrand en de velden zijn met metselmozaïek gevuld, kepervormig of vlechtwerk. De middelste nis bevat het venster. Meer naar het westen staat in de noordelijke muur de segmentvormig gesloten ingang in een geprofileerde rondboognis; in de zuidelijke muur is de nis spitsboogvormig. Ten westen daarvan zit in beide muren weer een dergelijke nis. In de westmuur bevinden zich kleine rondboogvensters met meervoudige profielen. Bij de restauratie van 1942-’44 is tegen de geveltop een klokkenstoel gehangen. De kerk was in steen overwelfd, maar bij de vernieuwing van de kap in de 16de eeuw zijn de koepelgewelven gesloopt. Tegen de wanden zijn de sporen nog te zien. Na verval en restauratie heeft de kerk, lange tijd als uithof van het Fries Museum, gefunctioneerd als museum voor middeleeuwse kerkelijke kunst. Die functie heeft het nog steeds en er zijn onder meer grafzerken en sarcofagen te zien, waaronder een zeer vroege portretzerk. Verder kan men kapitelen bewonderen, een romaanse doopvont (begin 13de eeuw) afkomstig uit Jellum en aanzienlijke fragmenten van het koorhek uit Wons van roze Bremer zandsteen uit de 13de eeuw met voorstellingen van apostelen, Maria met Kind en florale versieringen, maskers en het Lam Gods.

Generally, the main reason why Hurdegaryp differs from other villages in the region is that there are many different natural and cultural assets, which make it an interesting destination for visitors not only from Friesland but across the Netherlands and beyond. As discovered during the excursion to the village, in which various interviews have been conducted, it quickly became clear that Hurdegaryp has a lot more to offer than previously expected. In fact, the village represents a certain historic background and offers a variety of possibilities for potential tourists to enjoy. Despite its small dimensions, the village was eager to develop a certain tourism infrastructure while maintaining a rural and authentic atmosphere. A few of the elementary facilities, which make the village an appealing destination, are directly constituted in the overall setting and scenery as well as the oftentimes unspoiled nature. Further, many tourists describe the village as a typical piece of Dutch architecture, culture and nature. In detail, these assets display an interesting option for certain target groups and furthermore consist of local architecture such as windmills, historic farm houses and the famous Elfstedentocht route, which can be followed by bike. In addition, another important aspect of Hurdegaryp as a potential tourism destination is the easy and convenient accessibility from major cities such as Groningen and Amsterdam, as well as the short travelling time to the Frisian capital of Leeuwarden, which is located just 11 kilometers west of the village. Especially Leeuwarden and its direct surroundings add upon the appeal of Hurdegaryp as it provides tourists of all target groups with certain amenities that make the stay more convenient and comfortable. Just outside of the village, tourists have the chance to visit places such as the interesting Aqua Zoo Friesland, the nearby located golf club De Groene Ster, as well as the natural habits Grote Wielen and Kleine Wielen, which offer a wide range of outdoor activities in an unspoiled natural setting. Furthermore, Hurdegaryp provides a diverse offer of different accommodation types that range from family-owned bed and breakfasts to rather upscale and high standard hotel chains such as the Van der Valk Hotel, which operates numerous locations across the Netherlands, Belgium and Germany. Besides its easily accessible connection to other cities when travelling by car. The village furthermore features a train station with regularly conducted services across Friesland and to major cities such as Groningen. International visitors who arrive at Schiphol Airport have the chance the easily access the village by one of the train connections towards Leeuwarden. In fact, Hurdegaryp displays an example of combined possibilities for tourism activity, as it is a suitable destination for various target groups. Firstly, the village is the perfect place for business tourists who are travelling to Leeuwarden for business related purposes. Hurdegaryp provides the tourist with a relaxed setting and atmosphere just outside the city border of the Frisian capital. In addition, the village displays a perfect resort for travellers who would like to stop during their long journey across Europe. Nevertheless, even longer stays with direct attention to the village itself are possible and assumed to be frequently requested in the future. It is a quiet yet multifaceted place and suitable for couples, families, seniors and even those who are looking for a rather different kind of tourism such as bird watching, hiking or history enthusiasts. In fact, the village commands a war memorial, which is frequently visited by International tourists. Despite the variety of features that tourists are able to enjoy in Hurdegaryp, it is also advisable to travel to adjacent villages and town, especially during longer stays. Hurdegaryp and its nearby located neighboring villages form the municipality of Tytsjerksteradiel with an approximated number of 10.000 inhabitants. Taking everything into consideration, Hurdegaryp is a charming little village in the outskirts of Leeuwarden, combining easy accessibility, qualitative accommodation and natural assets into a perfect getaway destination for nearly every target group.

A place that invites in every single facet with a host community, warmly and welcome.

Either with family or beloved ones, Minnertsga is a village worth visiting which gives more than the outward appearance seems to be.

It is a region with a population of around 1850 inhabitants which are part of a dynamic community. Located in the northern part of the Province of Friesland, in the Netherlands, Minnertsga can be identified as one of the oldest villages of Het Bildt municipality. Not without reasons, the region provides a hand full old history and culture assets as from former Frisian nobility. Old and young have the chance to explore historical and archaeological monuments that highlight the village. Due to its past, Minnertsga is still characterized by 13 protected and historic monumental listed, which is accessible for public. For instance “Meinardskerk”, a reformed church with corresponding graveyard and an eye catcher of the city.

This place will enchant with its charming atmosphere and cultural assets that allows walking around and finding their relaxation and inspiration. Moreover, it also offers the possibility to become active and engaged into the lively and dynamic place. Sport activities such as biking, soccer, tennis and hiking are just a few possibilities to mention. This in particular balances the idea of a peaceful and relaxing atmosphere combined with a good mix of event enjoyment. A yearly so called ‘’dorpsfeest’’, which is a local celebration that takes places in the city and attracts most of the citizens of Minnertsga. The village celebrates with decorated wagons which come with competition activities. A perfect opportunity to experience the culture life and live it.

Nij Beets is an idyll, petite village, perfect for nature lovers and families seeking for either relaxation or activity. The village which was originally founded by peat workers in 1863 is nowadays accommodating around 1700 inhabitants. It is situated in the municipality Opsterland, located in the centre of Friesland and radiates a peaceful and tranquil atmosphere, making Nij Beets an ideal environment to live in. Hence, its hardly surprising that this spot not only attracts but deeply satisfies its main population group of young families with children.

Besides the peacefulness of the village, the natural landscape of Nij Beets truly sets it apart and makes it so unique. The landscape is marked by the peat industry and the nobility, being heavily involved in the history of the region and accumulating forests and peatland in the village. Noted for the great variety in the natural environment, the location offers great cycling and hiking routes, accompanied by a lovely scenery. Moreover, Nij Beets also does not miss out on the one’s interested in history and culture, since numerous historic routes and museums, such as It Damshûs, invite to bestow an insight into the past and learn more about the village. Nij Beets supplementary welcomes visitors enjoying water based activities and outdoor activities by offering the opportunity to explore the region by boat along the channels in Opsterland, going horse riding with the children and appreciating a pretty sunset at the campsite while having BBQ in the surroundings of the beautiful, natural landscape. En passant, great friendships can be made with the warm-hearted locals during your visit, welcoming you on every occasion with pleasure.

So, if you desire an idyll yet vivid place for either relaxation or activity then Nij Beets would be the perfect option for you.

Feel free to visit our website for more information about this magic little village.

Visit Harkema’s number one attraction that can’t be found in any other Friesian village. “De Spitkeet” is a theme park where visitors can get a firsthand look at how people lived in this area during 1850-1950. This place is unique because during those years the civilization was poor and didn’t have much to live on, which sets up for a great place to spend an afternoon with both cycling and walking tours to show the different types of houses and circumstances that these people had to deal with during such harsh times.

Harkema is a beautiful and cozy village in Friesland located almost exactly in between the cities of Leeuwarden and Groningen. This makes it a great place to travel to because it is only a short bus or car ride away from the big cities. Harkema’s small population it makes the village have a quiet and relaxing ambiance.

Harkema isn’t Fiji or Aruba, but it is the perfect opportunity to get away from all of the stress caused by work or life in the city. With two bed and breakfasts’ and a holiday house that provide you with the perfect stress relieving medicine, with seclusion, a beautiful garden, and the sense of reconnection with mans first love, the outdoors, giving you a home away from home feeling where you can just sit back with your favorite book by a fire or in a secret quiet spot you have discovered.

If the world of today has got you stressed or has you searching for who you really are then step outside of that world and into the world of Harkema, where financial statements and deadlines aren’t talked about, but the enjoyment of relaxation and the fascination of the past is. Come to the village of Harkema and find out for yourself how much a relief it is to have a place like this in the world still!

Morra, a small village located in Friesland with a history that dates back to a time where the calculation of times was actually not established yet.

Back in the days, the land where the village is built upon today was swamp.

Nowadays, the charming town inhabits about 240 people who are mainly Frisians.

Impressive monumental farms and homesteads are embellishing the village in the north and the towns church, which has been established around the 13th century is glazing the centre of the village in its early gothic style and the world known Frisian abbey stones.

The inside of the building accommodates various coffins made out of marble from ancient times.

Next to that, it is surrounded by old Frisian houses and a street that imbeds the village which makes the town an attractive, peaceful place. Besides, the sounds of the working craftsmen in their sheds and the smell of serenity is giving Morra this exceptional authentic character.

The village has neither shops nor any accommodating facilities for visitors but only due to that the town contains this extraordinary undisturbed atmosphere.

The only noise that reaches the visitor´s ear is of passing cars from afar. This noise however reflects the village´s well connected location.

If you seek for a peaceful and silent ambience on your journey through the Frisian wonderland, Morra should be on your list to see how villagers live their daily lives.

When you are in Friesland, don’t forget about little villages like Morra. Their touching atmosphere will touch you and even without many touristic attractions, it will be an unforgettable visit.

For more information please see www.frieslandwonderland.nl or directly go to Morra. It is worth it!

Burdaard is a small village in the province of Friesland with approximately 1300 inhabitants. It is easy accessible via car or bus and oozees its very own charm. The village is a cosy and beautiful place to visit, especially, if one’s looking for calmness and peace. Further, the village is accessible via a bike path, which goes through the Frisian landscape. It is a very unique experience to travel to Burdaard on this way as you then have the possibility to see different Frisian villages, which all have their own allurement. Burdaard attracts with its cobbled streets, the town canal which is going right through the city centre and the two beautiful and very old windmills. “De Olifant” was built in Groningen and was then moved to Burdaard in 1867. The second mill, the so called “De Zwaluw” was built in 1987 and is still grinding on a daily basis. From May until October, the mill is open to public and can be visited if desired.

The inhabitants of Burdaard are very welcoming and friendly towards tourists and are always happy to help. Another important tool for welcoming tourists is the town canal as many of them come with their boats or even yachts to dock and spend some quality time in peace and harmony. The docking area is situated right next to the mill “De Zwaluw” and guarantees a beautiful view. More entertainment is offered by a movie theater, a swimming pool and the restaurants and cafés, which are located right next to the town canal to provide the best view of the village. If you need a break from your busy everyday life, visit Burdaard with its calm and peaceful atmosphere. Spend some time in harmony, relax between the views of the mills and enjoy a cup of coffee alongside the town canal.

We all know the feeling: you live in a busy city, you have a busy schedule and you are surrounded by busy people. This can trigger the desire to get away from this every day, busy city life. However, many people do not have the possibility to travel far for a peaceful environment. They do not have a car, do not have the time, do not have the patience or simply do not want take the effort. In this case, Marsum is the perfect location to visit.

Marsum is a Frisian village located 6 kilometers away from Leeuwarden (ten minutes by car). The village has 1085 inhabitants and is mainly characterized by its nice atmosphere, a kind character and many interesting cultural and the above mentioned historical attributes. Those historical attributes can be found in the historical centre of the village, representing the rich and interesting history of the village. These remainders include buildings, attractions and landmarks. One of the most significant historical possessions of Marsum is the church. It dates back from 1200, when it was dedicated to the holy Pontianus. The church is in good condition, as it has been frequently restored throughout the years and can be found. The church can be viewed in picture 2. Another one of Marsums treasures is the Poptaslot, which is a house that was built in the early 1500s. This building has served as a summer residence for its owner and a woman’s home for widows and other single woman and is so highly valued because it is one of the few houses that are still standing, dating back from that time. Picture 3 and 4 show the Poptaslot from different angels. The village is mainly characterized by its nice atmosphere, a kind character and many interesting cultural and the above mentioned historical attributes.

It is very advisable to visit Marsum. You will notice that you will enjoy the visit, just as many others have done already. The reason why visiting this village has pleased its former visitors is because of its small and kind character, the historical sightseeing possibilities and the location. All in all it can be said that a visit to Marsum should not be excluded from your to do list when living in/visiting the north of the Netherlands.

If you wish to receive any further information about this wonderful village, please feel free to visit our website, www.marssum.info

Have you ever tried to explore a city and get back home more tired than you were when you arrived? If the answer is yes, than you should start considering the beautiful rural landscape of Friesland starting from Goutum! The location of the village makes it one of the most appealing for visitors because it is the closest to the capital city of the province, Leeuwarden and it combines the city view on one side and the rural landscape of Goutum. The most important things you are missing right now are a little bit of quietness and time to relax. Why not start from Goutum? When to visit it? Goutum is all about landscape, atmosphere and authentic Dutch rural environment. All these can be enjoyed at anytime of the year starting from now! You can enjoy the horseback riding, a walk along the lakes, feeding the ducks and for the culture lovers, the core of the village is occupied by a tall, imposing church which can be of course visited. And things do not end up here. Goutum provides the facilities you need to make your stay here a pleasant and relaxing experience. Enjoy an evening in a nice restaurant trying the best Dutch specialities and take part of a show night offered by artists from Friesland or the Netherlands. Start exploring the nature of Friesland at the edge of its capital city! Nature, quietness, the authentic landscape and the possibility to enjoy a horse-back riding right in the heart of Friesland will make your stay here an unforgettable experience. You want to get to know the Frisian culture and at the same time have an entertaining break from your city? Of course you do! For more information go on frieslandwonderland.nl and book your nights right now! See you in Goutum!

Do you like to stay in a silent and historical environment? A place where you can enjoy the small crafts shops and the 16th century church? Discover the little village of Ternaard!

Ternaard is a small Frisian village in the municipality of Dongeradeel. It has a total of 1420 inhabitants and is located in the Northern part of Friesland

For cycling and other outdoor activities, Ternaard is situated perfectly in the middle of some touristic cities such as Dokkum and Leeuwarden. There are different opportunities for renting a bike at the local bike shops or at the hotel. Furthermore, as the village is located near the sea it is possible to do ‘wadlopen’ or just enjoy the sea. Wadlopen is one of the typical Dutch activities which can be done when the sea level is low, you can walk all the way through the sea and even find some small animals during your walk.

Hotel/Restaurant Herberg de Waard van Ternaard is located in the centre of Ternaard. The external appearance of the building is historical. However, the inside of the hotel is modern and peaceful. The restaurant is part of Fryslân culinair, which is a partnership between the best restaurant in Friesland. Moreover, it uses the local food to make the tourists familiar with the products of this area. Additionally, they are providing a certain amount of rentable bikes for the tourists. This hotel is the place to relax and enjoy some local food in a silent and modern atmosphere.

The small craft shops which are located at the middle street of Ternaard are part of the atmosphere of the village. Handmade products are made directly at the workroom and sold to the customers.

According to accommodation, Ternaard is offering a hotel, small holiday houses and a small campsite. Next to the small campsite is a play garden where the kids can enjoy playing in a safe and clean environment.

For further information about visiting and staying in the village go to the website of www.herbergdewaard.nl or to www.hetgroene-hart.nl.

Drogeham - Home away from home

Home away from home - that’s how it feels when visiting Drogeham, an idyllic village in the northeast of the Dutch province Friesland. The local people will welcome you with open arms and greet you just like their good old friends.

The charming Frisian village belongs to the municipality of Achtkarspelen and is surrounded by a picturesque landscape. The charm of Drogeham comes to the fore as soon as you find traces of history while discovering the village. The origin of Drogeham dates back to the Early Middle Ages and its 1000 years of existence were celebrated in 1980, though the exact date is not known. Being established on a high sand ridge, the Saint Nicholas church from 1200 overlooks the village from the highest point. The rural area and surrounding meadows reflect the major role agriculture has played in former times and still does. You can even have a glance at cute lambs right in the centre of the village.

Apart from its historical value, Drogeham attracts thousands of visitors each year in September for the Gondelvaart op Wielen, “a gondola ride on wheels”. This is a two day festival accompanied with a music programme and showcasing spectacularly decorated wagons. The impressive constructions can be several metres high and guarantee amazement among the spectators. This is a unique opportunity to spend two extraordinary evenings with family and friends so do not miss out on it!

Besides that, Drogeham enchants its visitors with its splendid landscapes and allows pure natural sensations – a must for cycling lovers! A network of cycling routes will guide you on a discovery tour through the typical Frisian landscape and its woodlands. You can enjoy marvellous views when the vast natural areas around Drogeham shine resplendent in the morning and evening sun.

Come to Drogeham – succumb to its charm, experience history and embrace nature!

Please visit our website for more information: http://www.drogeham.com/

Located in the southern heart of the Dutch province of Friesland, Heerenveen is the worldwide known home to the most prestige Thialf Ice Skate stadium. This prestige position is further substantiated through the success of the local first league soccer club, SC Heerenveen, and home to Olympic medalist Sven Kramer. Next to being known for its wide variety of sports offerings, Heerenveen shows many features of the rich traditional history going back until 1551. In the 17th century a commercial center was established. With the establishment of the railway in the first half of the 20th century, Heerenveen grew increasingly popular due to its accessibility. The aforementioned historic buildings can be found all over the city; especially the silhouette of the Catholic Heilige Geestkerk is the prestige symbol of Heerenveen and should not be missed when visiting. Furthermore, the lovely city center invites visitors to take a stroll through its narrow streets and its various shops. Moreover, the city is an ideal place for nature lovers as the Oranjewoud is part of Heerenveen which offers great opportunities for taking long relaxing walks or cycling. In the west of Heerenveen friends of water sports find everything to satisfy their needs and wishes, ranging from typical Frisian canals to quiet lakes. Lastly, Heerenveen is cultural delight with a variety of museums attracting ten thousands of visitors annually – ranging from the intimate and authentic theater in the heart of the city to the different art galleries. No matter the season, explore the traditional Elfstedentocht – Dutch for 11 city tour - during freezing cold winters or during warm summer days. This 200km long route can be successfully mastered on ice skates, bikes or by foot as it is a wonderful change of paste from the exhausting everyday life. We warmly welcome all guests from far or new, no matter the occasion, to visit the beautiful and charming city of Heerenveen.


0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 |