Bouwstijl: Romaans-Gotisch
Datering: 1557, toren en westmuur 1752
Restauratie: 1978
Ligging
Jouswier heeft vroeger een paar stinsen gekend, maar die zijn voor 1800 al afgebroken. Het ligt ten noordoosten van Dokkum en ten zuidoosten van Metslawier. De kerk is omzoomd met bomen en zomers vanaf de weg nauwelijks zichtbaar.
Exterieur
Het kerkje is opgebouwd met gebruikte kloostermoppen op een oude fundering en bestaat uit een ondiep schip, dat aan de oostzijde op een ongebruikelijke wijze vierzijdig gesloten is. Het schip was tot 1978 bepleisterd. In 1876 werden volgens de kerkenraadnotulen de kerk en toren wit gepleisterd met aan de voet een rand van blauwzwart. Tijdens de restauratie is kerk weer ontdaan van het pleisterwerk. In 1832 kreeg de kerk 'geheel nieuwe glazen'.
Interieur
Het interieur is eenvoudig maar stijlvol. In 1772 werd een nieuw gewelf aangebracht. Dominant zijn drie kolossale zwarte rouwborden van onder anderen Willem Bergsma (1706-1774) en zijn echtgenote, een belangrijke bestuurder in Oostdongeradeel en het gewest Friesland. Op zijn wapen zijn varkens afgebeeld en hebben de kerk de bijnaam ‘bargetsjerke’, varkenskerkje, bezorgd.
Orgel
Het orgel is een 19e-eeuws orgel van de Gebr. Adema. U kunt het orgel beluisteren via de website van Organum Frisicum.
Huidig gebruik
De in 2003 overgenomen kerk van Jouswier kent een extensief gebruik. De kerk is wel gewoon te bezoeken; belangstellenden kunnen de sleutel afhalen op het sleuteladres. De kerk is beschikbaar voor rouw- en trouwdiensten, en wordt beheerd door de Plaatselijke Commissie van Oostrum-Jouswier. Zo nu en dan vinden er concerten plaats van muziekschool Opus 3 uit Dokkum, bij sfeervol kaarslicht, want de kerk is niet aangesloten op het elektriciteitsnet.