Tegeltjesbrug Gytsjerk
Het mooiste plekje is de Tegeltjesbrug. Het is de laatste brug in de Elfstedentochtroute met de duizenden tegeltjes waarop foto's van Elfstedentochtrijders staan afgebeeld. Sinds de opening van de Tegeltjesbrug op 22 juni 2001 hebben velen dit monument bewonderd. Er gaat bijna geen dag voorbij of er komen mensen langs om even een kijkje te nemen.
Wat maakt dit monument zo bijzonder? Zoals op de website www.tegeltjesbrug.nl staat beschreven, Is de laatste brug voor de finish een ereboog. De afbeelding van een rij schaatsers die elkaar helpen en uit de wind houden, is een karakteristiek beeld van de Elfstedentocht. De brug vormt een treffend symbool van de overbrugging van de tocht langs de elf steden.
Achter iedere tegel zit een eigen verhaal. Dat maakt dit monument zo bijzonder. Er zijn mensen die de tocht éénmaal hebben gereden, maar sommigen hebben zelfs zeven jaartallen (of nog meer?) achter hun naam staan.
Zo heb ik het voorrecht gehad om de tocht in 1985, 1986 en 1997 te rijden als lidnummer 5887. De afbeelding van mij op het tegeltje is van een foto die in 1986 tijdens de Elfstedentocht vlak bij deze brug door mijn vrouw Lieske is genomen. Ze was toen hoogzwanger van onze jongste dochter en stond me daar op te wachten, niet ver van ons huis in Gytsjerk.
De Tegeltjesbrug is een bijzondere plek in Fryslân. Niet alleen omdat het een bijzonder monument is, maar ook omdat hij in een prachtige omgeving ligt. De brug in de Canterlandseweg ten noorden van Gytsjerk, over het riviertje De Murk, de grens tussen de Friese Wouden en de kleistreek, is een bezoek waard.