Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.

Wynserdyk 26


Wynserdyk 26
©: Jetske Santema

Nieland

De boerderij op de Wynserdyk 26 is gebouwd in 1850 en vervangt de oude boerderij die aan de andere kant van de Wynserdyk stond. De eerste bewoner van die boerderij was de weduwe Griet Mincks. In 1638, zo wordt vermeld in het boek Easterein. Als de zoon van Jan Douwes Oldehuyse van Lutkewierum trouwt, komt hij op de boerderij te wonen. De naam van de oude boerderij zou Nieland zijn geweest. Wanneer deze boerderij is afgebroken is onbekend. Op de plek waar de oude boerderij stond zijn bij de egalisatie van het perceel tijdens de ruilverkaveling nog vele restanten tevoorschijn gekomen.

Helaas werd de nieuwe boerderij getroffen door brand. Bij de herbouw is de boerderij een spantvak (in golle) korter gemaakt.  De Oldehuyse is een voorvader van de latere familie Heeg. Het was een familie van aanzien.  Jan (Jansen) *1732, met Lammert de Gavere, beide eigengeerfde boeren in Easterein kochten op 25 februari de Bongabank met de grafkelder van Jonker Hobbe van Burmania. Voor 88 caroliges. Dit bezit hoorde bij de Bongastate onder Easterein. De eerste bewoners zijn:

1.      Weduwe Griet Mincks overleden in 1638

2.      Jan (Douwes) Oldehuys  trouwde 1637 met Geertke (Jansdr). Vanaf 1638 op de boerderij, woonde daar zijn hele leven.

3.      Jan (Jansen) (*1640) trouwde op 10 maart 1672 met Tetske (Tietske) ( Lolckesdr). Dit echtpaar boert ook vele jaren op deze boerderij. Ze worden opgevolgd door weer een Jan die volgens dan al redelijk op leeftijd is.

4.      Jan (Jansen) trouwde in 1730 met Frouck (Sikesdr)Ze kregen maar één kind, weer een Jan

5.      Jan (Jansen) (*1732) trouwde op 5 juny 1757 met Sioerdje (Eversdr). Deze Jan kocht de bank en grafkelder in de Martinikerk. In deze periode is de naam Heeg in de familie gekomen. Jan (Jansen) tekende op 9 augustus 1787 nog als Jan Jansen Olthuys, maar zijn weduwe tekende op 25 april 1798 als Wed. Jan Jansen Heeg. Ze kregen een zoon Jan. Deze Jan (Jansen) Heeg (*1760) trouwde op 19 oktober 1784 met Tryntje (Johannes) Bootsma. Omdat Sioerdje op de boerderij bleef wonen vertrok Jan Jansen Heeg naar Wyns. Ze kregen 11 kinderen. Het 7e kind ging naar Nielandstate

6.      Sjoerd (Jansen) Heeg (*1797) trouwde op 21 juni 1821 met Lysbeth (Gerrits) Alberda. Na het overlijden van zijn vader in 1867 volgde zijn zoon Albert (Sjoerds) Heeg hem op.

7.      Albert (Sjoerds) Heeg (*1834) trouwde op 15 mei 1858 met Sibbeltje Dirks Heeg (1835)

Albert en Sibbeltje waren neef en nicht. Ze kregen 3 kinderen die op jonge leeftijd overleden. Ze hadden geen opvolging. De boerderij werd verhuurd in 1916 aan Tsjerk Hokwerda.

8.      Huurder 1916 was Tsjerk Hokwerda. De boerderij werd gekocht door Jan (Ymtes) Heeg en zijn zonen. Rond 1920 zijn een aantal percelen van het land verkocht. Het land, waarop de boerderij Romsicht (Wynserdyk 55) staat is afkomstig van deze boerderij. De vererving ging over naar zijn zoon Hotze (Jans) Heeg ( boer op het Skrok.) Op het moment dat zijn zoon Minne (Hotzes) Heeg vertrok naar Kubaard kwam er een andere huurder.

9.      Rond 1930 komt Douwe Riegstra als huurder op de boerderij. Hij wordt opgevolgd door zijn dochter Aagje met haar man Luitzen Schaafsma.

10.  In 1966 neemt Luitzen Schaafsma (*1925) getrouwd in 1956 met Aagje Riegstra (* 1933) het bedrijf over.

Na het overlijden van Luitzen verhuist Aagje naar het dorp. Het land komt middels de ruilverkaveling bij andere boeren.  Bij de boerderij blijft nog een huiskavel. De maatschap Bouma uit Easterlittens koopt de boerderij. Eén van de maten, Aise Bouma, getrouwd met Anneke Posthumus gaan er wonen.

11.   Vanaf 1987, Sietse Bouma weduwnaar van Eefje Bonnema, nieuwe partner is Hotske Vellinga- Stegenga

© Tekst: Jetske Santema © Foto voorblad: Jetske Santema
Read more

Related information


Foto’s


|