Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.
Doarpsargyf Easterein, opzet
Al eeuwenlang vind het vastleggen van de geschiedenis plaats in doorvertelde verhalen en in woord en beeld. In geschriften, boeken en in tekeningen en schilderijen, en later werd daar ook de "gevoelige plaat" van de fotografie en de film aan toegevoegd. Bibliotheken en archieven zijn de belangrijkste verzamelplaatsen van al deze historische informatie.
Aan de bron staan de mensen die vanuit interesse en ambitie veel tijd steken in het optekenen en vastleggen. Dat geldt ook voor de dorpsgeschiedenis van Easterein. Dankzij hen blijft het verleden gezicht houden voor de huidige en toekomstige generaties.
Vandaag de dag zijn de mogelijkheden om het tijdsbeeld te vangen en toegangkelijk te maken voor iedere belangstellende aanzienlijk vergroot. Dat geldt ook voor de participatie. Het internet en alle aanverwante techniek zorgt ervoor dat tekst, beeld en geluid in samenhang een compleet gezicht biedt op de huidige tijd en het verleden laat herleven.
Voor dorpsbelang Hald Faesje van Easterein is het de aanleiding om het archiefmateriaal onder te brengen in een digitaal dorpsarchief.
Daarvoor is een Commissie Dorpsarchief ingesteld, die aan de slag gaat om het bestaande materiaal digitaal te ontsluiten, en om de voortgaande geschiedschrijving actueel te houden. Daarbij wordt een interactieve aanpak gevolgd, waarbij een beroep wordt gedaan op een ieder die er een bijdrage aan wil leveren. Van, voor en door het dorp!
De Commissie Doarpsargyf Easterein,
Berend Santema, Jan Hiemstra, Durkje van der Eems, André Vink, Folkje Visser, Jetske Santema
Colofon
Berend Santema