Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.

Skippersbuorren 19


Skippersbuorren 19
©: F. K. Reitsma

De voorganger van de boerderij Skippersbuirren 19 wordt in 1543  onder de naam Fikarisgoed beschreven. De boerderij staat op de plek wat nu als adres It Heechhiem 2 heeft. Op Fikarisgoed woont de hulp- pastoor. 

In 1751 wordt er een nieuwe stelpboerderij neergezet. De voorkant stond naar het dorp toe. De mestvaalt stond op de plek waar nu de houten hokken staan. De boerderij blijft een hele tijd staan. Vanaf het eind van de 18e eeuw hebben meerdere generaties van de familie van der Meilen hier. In 1872 wordt er een nieuwe boerderij gebouwd. Deze boerderij komt op de plek Skippersbuorren 19. De "oude boerderij" wordt verbouwd en biedt een aantal jaren huisvesting aan meerdere gezinnen. In 1886 wordt het gebouw afgebroken en de kerkvoogdij zorgt voor een nieuw gebouw met 8 kamers.

In 1872 wordt een statige kop-hals-romp op de Skippersbuorren 19 gebouwd met nieuw materiaal zo staat vermeld. Het vervoer van de melk en het voer gaat over het water.

1. 1863 Pylger Foppes Smeding (*1833 in Wirdum) gehuwd in 1860 met Itske Dirks Heeg (*1833 in Easterein) Ze krijgen een aantal dochters, waarvan er maar één volwassen is geworden. Dit gezin verhuisd van het Heechhiem naar de Skipperbuorren. Ze bewonen als eerste het nieuwe bedrijf. 

2. Jouw de Boer (*1856 te Scharnegoutum) gehuwd in 1881 met Jeltje Cnossen (*1885 te Hommerts) Ze krijgen in 1887 een zoon, Lieuwe. Deze volgt niet zijn vader op. In 1903 slaat de bliksum in er is er veel schade in de boerderij.

3. 1922 Sipke Hiemstra (*1890 te Abbega) gehuwd in 1921 met Aafke van der Valk (*1893 te Oosterend). De zonen Rinke en Sipke komen beide in het bedrijf te werken.

4 Sijmen Hiemstra (*1922) gehuwd met Catharina de Boer ( *1927) volgt zijn vader op. Hij boert eerst nog met zijn broer Rinke. Die  verhuisd met zijn gezin naar Kolderwâlde. Sijmen Hiemstra stapt over op de biologische bedrijfsvoering. Zoon Sipke neemt het bedrijf over en zet de biologische bedrijfsproductie voort.

5. Sipke Simon Hiemstra (*1966 te Oosterend), en Aline Evenhuis. De boerderij raakt in verval. Sipke laat in 2010 een nieuwe woning bouwen. Het bedrijfsgebouw blijft in gebruik voor de biologische veehouderij. Voor de biodiversiteit en de weidevogels is zijn land een eldorado. 

Colofon

Boek Easterein, Alle Friezen.nl, Boerderijboek Hennaarderadeel

© Tekst: Jetske Santema © Foto voorblad: F. K. Reitsma
Lese mehr

Verwandte Informationen


Foto’s




|