Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.



Nijemirdum

Panorama Gaasterland is een prachtige belevenis en gratis te zien vanaf de vijftiende-eeuwse toren van mijn woonplaats Nijemirdum. Dorpsbewoners praten liever over 'de toer'. Van Panorama Gaasterland kun je exclusief genieten als de toren open is. Zoals op die zaterdag tijdens Open Monumentendag 2004.

De treden van de smalle stenen trap zijn aardig uitgesleten. In het halfduister klimmen mijn man en ik langs de draaiende trap omhoog. Op de torenzolder hangt de imposante klok, die in 1959 opnieuw is gegoten naar het oorspronkelijke model. Wat dorpskinderen stommelen achter ons aan. Ze krijgen straks de kans de klok van dichtbij te horen luiden. Het is bijna vier uur en dan galmt het zware geluid over dorp en streek. Nog een paar houten trappen en dan staan we bovenin 'de toer'.

Steek je hoofd door het dakraam en geniet van Panorama Gaasterland. Schrijver Inne de Jong, wiens wieg bijna onder de toren van Nijemirdum stond, heeft de emotie van Panorama Gaasterland poëtisch onder woorden gebracht: 'Het vergezicht is hier nog veel mooier dan voor de galmgaten. Een groot stuk van Friesland met de heerlijkste kleuren en de rijkste afwisseling(..). Naar links, over het Klif heen, de blinkende zee, waar kleine (..) boten drijven in een onwezenlijke verte. Recht voor (..) de bossen van Gaasterland met alle tinten van groen en daarachter de zilveren meren, die glinsteren in de avondzon. En overal dorpen, torens en boerderijen, tot aan de trillende horizon'.

Natuurlijk, 'allinnich op grutte hichte is genóch romte foar brede fleugels'. Maar volgens mij verdient Panorama Gaasterland een plekje op aarde net zoals Panorama Mesdag in Den Haag. Dan wordt Gaasterland niet alleen Nationaal Landschap, maar ook Nationaal Kunstbezit.