Bouwstijl: Romaans
Datering: eind 12e eeuw
Restauratie: 2008
Ligging
In Boer staat het oudste nog bestaande stenen woonhuis van Fryslân. Het ligt aan de provinciale weg van Dongjum naar Berlikum en telt momenteel 19 woningen.
Exterieur
Tijdens de restauratie zijn er een groot aantal archeologische vondsten gedaan. Kerk en toren hebben een algehele bepleistering, waarachter de baksteen verscholen gaat. Het houten tongewelf in de kerk stamt uit 1570 en heeft doorhangende schenkels, versierd met een gesneden lijst. De trekbalken zijn van sleutelstukken voorzien. Ten westen van de kerk van Boer staat een van de oudste woonhuizen van Fryslân, de middeleeuwse pastoorswoning. De oude state van de familie Elgersma werd ruim honderd jaar geleden afgebroken. De sierlijke ingang van de state uit 1664 is behouden gebleven en omlijst nu de toegangsdeur van de kerk.
Interieur
Aan de zuidmuur is de ingangspartij geflankeerd door pilasters met festoenen en heeft een fronton met leeuwen uit 1664 dat afkomstig is van de afgebroken Elgersma State. In de kerk staan vier lijkbaren opgeslagen van het Fries Museum en een van de kerk zelf. Kolonel Ignatius van Kingma (begraven in Zweins) schonk in de zeventiende eeuw een eikenhouten kansel aan de kerk, een opmerkelijke gift voor iemand die zelf katholiek was. In de toren hangt een door Willem Wegewart uit Deventer gegoten luidklok uit 1561.
Huidig gebruik
De kerk wordt sinds de restauratie in 2008 beheerd door een actieve Plaatselijke Commissie, die onder meer concerten organiseert, maar die de kerk ook verhuurt voor (familie)bijeenkomsten. Regelmatig worden groepen pelgrims verwelkomd die het eerste deel van het Jabikspaad lopen tussen Zwarte Haan en Franeker. In september maakt de kerk van Boer onderdeel uit van de kunstroute van Facit, de Franeker vereniging van kunstenaars.