Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.



Makkumer Zuidwaard

De Makkumer Zuidwaard. Een natuurlkijke barière tussen enerzijds het historische 'Oud-Makkum' en anderzijds het IJsselmeer met het daaraan gelegen toeristische 'Makkum aan zee'. Makkum heeft voor iedereen wel iets te bieden. Voor mij is het een plek van rustig wonen. Na een week werken vind ik hier de ultieme rust die nodig is om nieuwe krachten op te doen. Kijkend over de Zuidwaard droom ik soms weg in gedachten, beelden en geuren.

Aan de Makkumer zijde van de Zuldwaard ligt, op een heuvel diep verscholen tussen een woud van bomen, de voormalige vuilstortplaats. Ik zie geen vuilnis. Wat ik wel zie is een mooi bos, waaruit een vijftal reeën schichtig tevoorschijn komt en naar de waterplaats loopt. Over de reeën heen zie ik recht voor mij de plek van absolute rust die ik binnen tien minuten lopend kan bereiken. Ik wandel rond het nieuw uitgegraven meer dat met het IJsselmeer is verbonden Harde geluiden gaaan lanzaaam over in natuurlijke geluiden van vogels, wuivend riet en kabbelend water.

Boven mij vliegen grote roofvogels op zoek naar een prooi. Hier en daar schiet zo'n prooi voor mijn voeten weg. Muizen, egels, ringslangen, wezels en andere kleine dieren proberen hier te overleven. Alles is stil in mij, ik geniet.

Aan mijn rechterzijde zie Ik de vele recreatiehuizen, die in een steeds groener wordende bekleding langzaam overgaan in hun natuurlijke omgeving. Hoewel ik geen strandgeluiden hoor, zie Ik de gezellige drukte rond deze woningen, op het strand en op het water van het IJsselmeer. Gelukkig worden al deze droombeelden geregeld, beetje bij beetje, werkelijkheid. Dan geniet ik van de altijd verrassende natuur van de Makkumer Zuidwaard.

Vallaat 22: woonhuis
De geschiedenis van Vallaat 22 is 260 jaar verbonden geweest met de familie Kingma. De Makkumer schipper, reder, fabrikant en koopman Hylke Jans Kingma legde de basis van diverse bedrijven en het familievermogen. In 1748 bouwde hij het huis aan de Vallaat, waarschijnlijk met behoud van delen van een zeventiende eeuws woonhuis. Het huis kreeg een getrapte halsgevel met sierlijke ornamenten in natuursteen, in een ‘Friese variant' van de toen achttiende eeuwse Lodewijk XIV-stijl. Op de zolder van het huis werd een zeilmakerij ingericht, die later verplaatst werd naar een pakhuis. In 1773 en 1839 volgden ingrijpende verbouwingen van het huis en interieur.
Het huis werd bewoond door diverse generaties Kingma, tot het in 1951 overging naar Kingma's Bank. De bank, opgericht in 1869 als ‘kassierbureau van de Gebroeders Kingma', verbond het huis met buurpand Vallaat 20. Ook Vallaat 18 behoorde tot de firma. In 1952-1953 werd een restauratie en verbouwing uitgevoerd. Er werden historische bouwfragmenten, waaronder een 18de-eeuwse bedstedewand met porseleinkast, uit andere huizen ingebracht en het pand werd ingericht als deftig bankkantoor. Midden in Vallaat 22 werd een brandvrije bankruimte gebouwd en in de kelder kwam een betonnen kluis. De bank bleef in het huis gevestigd tot 1986 toen het in gebruik werd genomen als bestuurshuis van de Stichting Monumenten Makkum.
Eind 2009 kwam het huis in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser. Een restauratie is in voorbereiding. De betonnen kluis en de bankruimte in het huis zorgen voor bouwkundige problemen. Zo rusten de eeuwenoude balklagen op de zware kluis die het huis doet zakken. Ook is het houtwerk van de balklagen aangetast.

Meer informatie over dit pand vind u hier.