Skrok 6


Skrok 6
©: Jetske Santema

Groot - Amswert

De boerderij stamt uit 1785. Het is een bijzondere boerderij, het is een kop- romp. De hals is 'vergeten'. Waarom is niet duidelijk. De boerderij ligt  helemaal aan het eind van de toegangsweg van het Skrok als je vóór de brug over de Eastereinder feart rechtsaf slaat. Grenzend aan het natuurgebied van het Skrok van NatuurMounumenten. Aan de boerderij  loopt de Eastereinder opfeart, ook Sebeare genoemd. Via het water werd vroeger de melk afgevoerd en alles wat nodig was werd via het water aangevoerd. In de boeken komt in 1543 de boerderij al voor als Ansquert of Anskwert.  Het ligt dicht tegen Hennaard aan en zodoende krijgt de pastoor van deze kerk geld uit deze boerderij.

Het bijzondere is dat delen van het interieur in de boerderij bewaard zijn gebleven uit het bouwjaar 1785. De huidige eigenaar (Paul Borghaerts) heeft zoveel mogelijk hersteld/ gerestaureerd. Zijn liefde voor de boerderij die hij liefkozend "de oude dame" noemd is groot. Het heeft gezorgd voor de restauratie en is zich gaan verdiepen in de geschiedenis van de boerderij. Borghaerts is dendrochronoloog en heeft van vele boerderijen de gebinten onderzocht op leeftijd en herkomst van het hout.

In het jaar 1543 boert Lolckke Hettes op deze plek. De boerderij staat (dan) op een grote hoge terp. Bij de afgraving van de terp zijn skeletten gevonden en ook andere zaken, deel van een molensteen om graan te malen. Er zijn vondsten te bezichtigen in het Fries Museum. Rond 1700 komt Anskwert  (stemcohier 35) in de boeken voor. Mede eigenaar is Ente Hylckes. Hij is een rijke grondbezitter, en ook mede eigenaar van de verdwenen boerderij Galehuis. Stemcohier (1698 (nr39) De familie Hette Doekles Sjoustra., had veel bezit op het Skrok en het werd daarom ook wel Sjoustra buorren genoemd.

Ente Hylkes Is gehuwd in 1661 met 1e Tietje Hayes en rond 1682 met 2e Antie Pytters. 

1698: Dirck Ippes gehuwd met Rinscke Lolckes. Hij verkoopt zijn boerderij aan Ente Hylkes en blijft de gebruiker.

1718: Doekle Hettes gehuwd in 1681 met Imckien Sioerds. Claes Entes is dan nog voor de helft eigenaar. Het Anthony Gasthuis uit Bolsward is voor de andere helft eigenaar. Zo blijft het een paar eeuwen.  Doekle was geen arme huurboer. Hij bezit zelf een boerderij  met de naam Hielema te Koifen. (bestaat niet meer) Zijn vrouw is ook niet onbemiddeld. Hij is ook een man van aanzien. Hij is mederechter van Henaarderadeel. Wat ook bijzonder is: hij is in 1698 eigenaar gebruiker van Sion. Hij gaat zich in deze periode ook Sjonstra noemen.

Hij krijgt een zoon, Hette Doekle Sjonstra. ( *1684) Het is niet duidelijk of hij geboerd heeft op Sion of op Answert. Wel dat het ook een man van aanzien was. Hij is net als zijn vader mederechter en curator.

1901: Hotze Minnes Heeg. Hij heeft hier geboerd van 1901- 1913.

1934: Lolke van't Zet met zijn gezin uit Parrageastermar. Hij heeft een paar flinke zonen en in de oorlog 1940-1945 zijn deze actief geweest in het verzet. Het was een mooie plek voor het verzet. Het is erg afgelegen en je zag mensen van verre aankomen. Na de oorlog zijn er nog wapens gevonden. Ook is er het verhaal uit overlevering dat de boerderij betaald is door het afgraven en verkopen van de vruchtbare terpgrond. Dit is door de zonen van Lolke met de hand gedaan en de terpgrond werd afgevoerd via het water. 

1950: Douwe van't Zet (*1913)>> gehuwd met Foekje Meekma. (*1912)  Hun zoon Lolke volgt hen op.

1970: Lolke van't Zet ( *1956) is ongehuwd en woont met zijn moeder op de boerderij. Hij is gestopt met boeren en de boerderij is verkocht als woonboerderij. Het land is gekocht door Natuurmonumenten. Het land is in orginele staat gebleven er daardoor geschikt voor de weidevogels. 

2000: Paul Borghaerts met zijn vrouw Chantal Swinkels.  Paul is zoals boven is beschreven "in de ban" gekomen van de oude geschiedenis van de boerderijen in de omgeving. Hij heeft een boek uitgegeven. "Houtstromen, Bossen, binten en boerderijen". Zijn intentie "door het vastleggen en digitaliseren van de gegevens blijft de geschiedenis bewaard". Vooral de vroege geschiedenis heeft zijn interesse. Wij mogen gegevens uit zijn boek gebruiken. 

Colofon

Boek Easterein, Kadaster, Alle Friezen, Houtstromen door Paul Borghaerts, Boerderijenboek Hennaarderadeel 1511-1698 Douwe van der Meer

© Tekst: Jetske Santema © Foto voorblad: Jetske Santema
Lees meer

Gerelateerde informatie


Foto’s


|