Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.

|

Grenspaal te Opende


Grenspaal te Opende
©: Stichting Industrieel Erfgoed Noord Nederland

De Skieding: grenspaal

Al eeuwenlang is het gebruikelijk om de grenzen tussen stedelijke, gemeentelijke en andere rechtsgebieden af te bakenen met grenspalen. Tot in de twintigste eeuw werd hierbij het gebruik van natuursteen algemeen toegepast. Maar ook op dit terrein werd de invloed van nieuwe materialen als ijzer zichtbaar. IJzergieterijen fabriceerden een breed scala aan producten, van brugonderdelen tot lantarenpalen en sierhekjes.
Het materiaal gietijzer leende zich goed voor de toepassing bij talloze gebruiksvoorwerpen en constructies. Eind negentiende eeuw werden dan ook voor het eerst gietijzeren grenspalen gefabriceerd. Enkele zeer fraaie voorbeelden hiervan zijn te vinden langs de provinciale weg N 358, die de verbinding vormt tussen de A-7 en het Friese Surhuisterveen. Deze weg ligt op de provinciegrens en in de berm staan enkele gietijzeren grenspalen uit ca. 1880. Op de grenspaal is op Groninger gebied het Friese provinciewapen aangebracht, en aan de Friese kant is het Groninger provinciewapen aangebracht.

© Foto voorblad: Stichting Industrieel Erfgoed Noord Nederland
Lese mehr