Bouwstijl: Gotisch
Datering: 16e eeuw
Restauratie: exterieur in 1973, interieur in 1977-1978
Ligging
Halverwege Ferwert en Dokkum ligt nog net in de gemeente Ferwerderadiel het terpdorp Lichtaard op een oeroude oeverwal.
Exterieur
De kerk geeft de indruk te dateren uit de 17e eeuw, maar stamt toch uit de middeleeuwen, gezien de kleine segmentbogig gesloten vensters met vrij regelmatig metselwerk. Het geheel bestaat uit dezelfde soort baksteen, uitgezonderd de noordmuur waarin enkele fragmenten tufsteen. De vorm van de toren suggereert een bouwstijl met een gereduceerd westwerk. De oost- en westgevel zijn opgetrokken uit baksteen, de noord- en zuidkant zijn bekleed met planken.
In de toren hangen twee klokken, één uit ongeveer 1370 en de andere uit 1404. De klok uit 1370 meldt dat het hier om een Petruskerk gaat.
Interieur
De kerk heeft een kansel uit 1642 met Friese getoogde panelen. In het interieur valt de kansel uit 1642 met doophek op. ‘Zijt daders des woords en niet alleen hoorders’ vermaant een opschrift op het met siersmeedwerk gedecoreerde galerijhek. De kerkbanken zijn uit de kerk verwijderd. Het liturgisch centrum bestaat uit een lage tafel met daarom heen een halve cirkel met stoelen.
Huidig gebruik
De kerk van Lichtaard wordt beheerd door een actieve Plaatselijke Commissie, die onder meer concerten en exposities organiseert, maar die de kerk ook verhuurt voor (familie)bijeenkomsten en rouw- en trouwdiensten. Meestal is de kerk wel open en zijn bezoekers welkom.