Oerd op Ameland
Fietsend op Ameland zie ik schelpenpaadjes door rijen oneindige duinen gaan.' (vrij naar Martinus Nijhof). Het hele pad van vuurtoren tot Oerderduin voert door schitterende natuur, maar vooral het laatste gedeelte op oostelijk Ameland doet mij telkens wat.
Als ik bij de Burestrandweg het schelpenpad insla' verstomt al vrij snel de toeristendrukte achter me. Al gauw volgt de klim naar de Bureblinkert. Dan splitst zich het fietspad naar het oosten. Afhankelijk van de windrichting volg ik het pad door de duinen of langs de Oerdvlakte. Ik kies nu het laatste, met zijn vergezichten over de grote 'prairie' van het Oerd met zijn 'wilde' paarden en het vele jongvee. Dat aan de ene kant. De andere kant showt zijn duinflora, wisselend met het jaargetijde, maar is nooit hetzelfde.
Met de wind door mijn haren trap Ik de eenzaamheid van het Oerd tegemoet. Ruim halverwege staat tegen de duinhelling een bank. Dat is 'mijn bankje'. Ik moet op dit uitnodigende zitbankje een appeltje of een stukje koek eten en genieten van de 'oorverdovende' stilte en rust. Dit is volgens mij het stilste plekje van Ameland. Je hoort de wind, de meeuwen, het ruisen van de zee en in de verte het vee. Een enkele fietser passeert met 'hoi'.
Even verder komen de paadjes weer samen op het punt waar It Fryske Gea een 'meetingpoint' heeft voor excursies. Na een kilometer kun je linksaf naar het strand, maar ik ga rechtsaf over een golvend fietspaadje naar het Oerderduin. Bij regen kun je schuilen In de Oerdhut. Hier laat Ik mijn fiets staan. Boven ontvouwt zich een uniek panorama over duinen en wadden. Aan de horizon schuift de veerboot richting vaste wal. Recht voor mij slingert een rij wadlopers naar ons toe.
Schiermonnikoog, met zijn twee vuurtorens, ligt duidelijk zichtbaar oostelijk van het baken en De Hon. Met helder weer zie ik de sluizen van Lauwersoog. Dit is het mooiste stukje 'buitenland'. Zo ver van de gewone mensenwereld. Prachtig.