Nijsgjirrichheden yn Drachtster Kompenije


Drachtstercompagnie

Een heden met een uniek verleden en oog voor de toekomst. Dat is wat Plaatselijk Belang van Drachtstercompagnie steeds voor ogen houdt. In de Fryske Wâlden, op de grens van Friesland en Groningen, ligt een dorp met een uniek verleden. In Friesland kent men ons als 'de wâldpiken'. Rond 1700 kende Drachtstercompagnie geen echte dorpskern, maar de omgeving was een heide- en hoogveengebied. De verveners brachten al vanaf de zeventiende eeuw het hele gebied systematisch in cultuur. Er zou een eind komen aan de uitdrukking 'de arme Friese heide'.

In 1772 kwam het dorp op de kaart te staan. Het heden heeft een onlosmakelijke band met het verleden. Tot op de dag van vandaag is de historie zichtbaar. Lange rechte wijken, achttien in totaal en allemaal met een naam die ontleend is aan de geschiedenis, met aan weerskanten de elzensingels omgeven door landerijen. Het gebied is zo uniek dat het zelfs genoemd wordt in de Nota Belvedère, het is namelijk het enige gebied in Nederland waar de historie zichtbaar is gebleven. De wijken dienden in het verleden voor het vervoer van mensen en allerhande goederen. De elzensingels hebben vele huishoudens voorzien van brandhout. De praam, een primitief vaartuig, werd door de week gebruikt voor het vervoer van melkbussen en zondags voor het vervoer van kinderen naar de zondagsschool. Dit landschap is te zien vanaf de in het verleden gedempte Noorder Dwarsvaart tot aan de Scheiding. Door bestaande en opnieuw aangelegde fiets- en wandelpaden is dit gebied toegankelijk gemaakt.

Drachtstercompagnie is bijzonder. Met een vernieuwde dorpskom, met als centrale punt de historische hervormde pastorie. Met op het terrein van de voormalige hervormde kerk de fraaie klokkenstoel en tevens een prachtige metalen afbeelding van de genoemde kerk.

Drachtstercompagnie, een dorp met een landschap om trots op te zijn en te koesteren. De verenigingen Smelne's Singellân en de Noardlike Fryske Wâlden, in samenwerking met boeren, landgebruikers en burgers, staan borg voor het in stand houden en verfraaien van dit cultuurhistorisch landschap dat door onze voorvaderen is gecreeerd.