Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.



Waar ligt het

De gemeente Tytsjerksteradiel ligt in het oosten van de provincie Friesland.

Landschap Tytsjerksteradiel heeft het allemaal. Het landschap is afwisselend en smûk. Water, weiland en bos, kortom alles wat Fryslân moai makket. Door de grote variatie zijn er veel bijzondere plekken in onze gemeente te vinden die het bezoeken waard zijn. Fietsen en wandelen in deze omgeving is een ware beleving. Her en der in het landschap zijn prachtige antieke molens te bewonderen. Het zijn bakens die het unieke landschap van Tytsjerksteradiel haar karakter geven. Ook water is hier volop te vinden. Het levendige watersportdorp Earnewald grenst aan Nationaal Park de Alde Feanen waar volop gevaren kan worden. Ook de Burgummermar is een prachtige omgeving voor zeilers en kanoërs.

Toerisme

De authentieke kunst en cultuur van 'De Wâlden' is terug te vinden in de mooie musea die Tytsjerksteradiel rijk is. Rust en ruimte is hier nog te vinden. Een bezoek aan het mooie Tytsjerksteradiel biedt alles wat Fryslân mooi maakt.

Wonen en werken

In Tytsjerksteradiel is het mooi wonen. De gemeente heeft 16 dorpen, van het levendige Earnewald of Eastermar tot de rust van dorpen als Jistrum. De Trynwalden met dorpen als Gytsjerk, Aldtsjerk en Ryptsjerk zijn van oudsher georiënteerd op Leeuwarden en liggen op fietsafstand. De oostkant van de gemeente, met Burgum als grootste dorp (10.000 inwoners) is meer op Drachten georiënteerd. De gemeente biedt behoorlijk wat werkgelegenheid, met name in de zorg en in de agrarische sector. Veel inwoners van Tytsjerksteradiel werken in Leeuwarden of Drachten.

Tekst: Gemeente Tytsjerksteradiel

Landschap

De gemeente Heerenveen wordt gekenmerkt door een hoogwaardig landschap. Heerenveen is omringd door de bossen van Oranjewoud en diverse waterpartijen. In de gemeente Heerenveen ligt het parkgebied Oranjewoud.

Toerisme

De ligging van Heerenveen tussen de Friese Meren en het waterrijke gebied van Noord-West-Overijssel heeft de recreant veel te bieden. Het fietspadennet maar ook de ruiterroute sluit aan op de landelijke verbindingen en routes. Heerenveen is uitermate geschikt voor korte en lange wandelingen in bijvoorbeeld het unieke wandelgebied in en om Oranjewoud. Het natuurgebied het Katlijker Schar, De Deelen of de Kiekenberg in Nieuwehorne zijn gebieden waar u kunt genieten van rust en ruimte. Het recreatiegebied De Heide in Heerenveen biedt wandel-, fiets- en kleinschalig strandvertier. Voor surfen, (ijs)zeilen en schaatsen op natuurijs is het nabijgelegen Nannewiid ideaal.

Wonen en werken

Goed en betaalbaar wonen kan in Heerenveen. Heerenveen biedt een scala aan woonmogelijkheden in de plaats zelf of in één van de omliggende dorpen; huur of koop en in elke prijsklasse. En wonen in de gemeente Heerenveen is wonen naar tevredenheid: voldoende ruimte, betaalbare prijzen en, al naar gelang de persoonlijke voorkeur, een aantrekkelijke combinatie van stedelijke voorzieningen en landelijke rust.

Heerenveen kent een grote verscheidenheid aan bedrijvigheid. Zo zijn (inter)nationaal bekende bedrijven als Batavus, Koninklijke Smilde en Ingenieursbureau Oranjewoud al sinds lange tijd in Heerenveen gevestigd. De strategische ligging maakt dat de vervoerssector sterk vertegenwoordigd is. Daarnaast zijn andere bedrijfssectoren goed vertegenwoordigd.

Tekst: Gemeente Heerenveen

Landscape

The landscape of the municipality Dantumadeel characterises itself partly by the closed and 'smûke' (cozy,friendly) character of the “Frisian-woudstreek” (rich landschape of woods) with a high level of pleistocene sand grounds, which have arisen outside the direct influence of the sea.

This area (between Rinsumageest, Driesum and the Valom) forms the northwest embranchement of the Drents plateau. Outside this area, the slide landscape proceeds into an open and wide landscape, “called Buitenveld” between Rinsumageest, Broeksterwoude, Veenwouden and Roodkerk. These grounds lie below the sea level and forms the embranchement of the extended layer peat area that is well known as the “Frieslands Lage Midden”.

Through Dantumadeel are five significant channels. De Dokkumer Ee to the North West side, a very important sailing route between Dokkum and Leeuwarden; De Stroobosser Trekvaart to the North East side; De Zwemmer on the southeast side and de Veenwoudsterwalvaart to the southwest side. De Valomstervaart runs straight through the municipality These channels are becoming more meaningful, particularly De Zwemmer is important for the water recreation. This canal is an important link between the Frisian lake area and the Lauwersmeer area.

Recreation

The municipality Dantumadeel is rich in nature and offers several possibilities for recreation.

The municipality has strongly invested the last years in the recreational infrastructure and has a number of nature areas such as “De Houtwiel”, “Sippenfenne” and the “Ottema Wiersmareservaat”.

These areas are generally accessible for everyone who loves the nature and from Veenwoudsterwal you can with the canoe and the fluisterboten (boots with a silent engine) enjoy the other nature area. When you walk or cycle through “de Goddeloze Singel” you can see the nature area “De Houtwiel”.

In the whole municipality are possibilities of spending the night at one of the many (mini)camping’s, Bed and Breakfast or in one of the two hotels. In the field of day recreation it is possible to swim in the Eeltjemeer by Rinsumageest, Rinsma-Pôle by Driesum en there is a field in Zwaagwesteinde that is in development. Besides there are possibilities of renting canoes, to “fierljeppen” (a Frisian tradition where one climb in a fast tempo to the top of the pole and spring from one side of the ditch to the other side) and there is also a playground in Zwaagwesteinde. There are paths where you can walk and cycle along several routes and historical curiosities.

Waar ligt het?

De gemeente Gaasterlân-Sleat is ruim 21.000 ha groot. De streek Gaasterland heeft een bekende klank in ons land. De naam Gaasterland is ontleend aan de gaasten, dit zijn hoge keileem- en zandgronden, opgestuwd door Skandinavisch landijs zo'n 135.000 jaar geleden. Deze gaasten liggen tussen het open polderlandschap van de Friese meren. Zonder uitzondering zijn alle kernen in de gemeente uitstekend geschikt voor wonen, werken en recreëren.

Landschap

Deze gaasten liggen tussen het open polderlandschap van de Friese meren en de grote watervlakte van het IJsselmeer en zorgen voor een sterk golvend landschap. Staande op de hooggelegen punten heeft u schitterend uitzicht over land en water. Kenmerkend voor onze gemeente is voorts de veelheid van bos en water. Dit maakt de gemeente uitstekend geschikt voor de recreatie. Te meer omdat deze combinatie van bos en water aan ons gebied een aantrekkelijk en van de rest van Fryslân afwijkend karakter geeft.

Toerisme

De rijke historie van de gemeente laat zich als het ware aflezen van de vele monumentale panden die u er kunt aantreffen. Vooral in Balk en Sloten vindt u vele prachtige trap- en halsgevels. Het is daarom ook terecht dat de oude kern van Balk is aangewezen als beschermd dorpsgezicht en de gehele oude stadskern van Sloten als beschermd stadsgezicht. De vestingswallen en bolwerken herinneren nog aan een tijd dat Sloten een bijna onneembare vesting was. De stad ademt nog steeds een rustieke sfeer uit.Het IJsselmeer, Slotermeer en Fluessen brengen op het gebied van de watersport alles wat in dit opzicht nodig is. Accommodatie in de vorm van campings en jachthavens is volop aanwezig.

Tekst: Gemeente Gaasterlân-Sleat

Waar ligt het

Terschelling is het middelste Nederlandse Waddeneiland en ligt tussen Ameland en Vlieland in. De veerdienst naar het eiland vertrekt uit Harlingen. Het eiland zelf met zijn unieke sfeer, natuur en landschap is erg in trek bij toeristen. Daarmee zijn drie belangrijke pijlers van het eiland genoemd: de zee, het toerisme en de natuur. Terschelling wordt aan de noordkant begrensd door de Noordzee en aan de zuidkant door de Waddenzee.

Toerisme

Op Terschelling is een breed scala aan overnachtingaccommodaties aanwezig. Het aanbod loopt uiteen van kleinschalige kampeerterreinen tot luxe hotels. Bijzonder zijn de in het duingebied aanwezige zomerwoningen en appartementen in voormalige boerderijpanden. Daarnaast biedt de passantenhaven in West-Terschelling ligplaats aan zo'n 350 schepen en is de haven voor de zogenaamde bruine vloot (charterzeilschepen) regelmatig gevuld met rond de 30 vaartuigen. Informatie over de verschillende accommodaties is verkrijgbaar bij de lokale VVV.

Landschap

Het Terschellinger landschap wordt met name gekenmerkt door de grote afwisseling. Van zuid naar noord komt de bezoeker eerst het uitzonderlijke Waddenzeelandschap tegen met de droogvallende platen en kwelders. Over de dijk is de Terschellinger polder, deels open en deels afgeschermd door elzensingels, met de hierin aanwezige pittoreske dorpen. Na de polder is er het duingebied met ondergelopen duinvalleien afgewisseld met bos. Aan de noordkant wordt het eiland begrensd door het brede Noordzeestrand.

Wonen en Werken

Het aantal huur- en koopwoningen op Terschelling is beperkt. Daarom zijn er regels over de verdeling van de woonruimte vastgelegd in de huisvestingsverordening. Een onderdeel uit die verordening gaat over de huisvestingsvergunning. Om in aanmerking te komen voor een huisvestingsvergunning, moet één van de volwassenen van het huishouden een zogenaamde economische of maatschappelijke binding hebben met het eiland. De belangrijkste pijler van de werkgelegenheid is het toerisme. Andere “grote” werkgevers zijn Staatsbosbeheer en het Maritiem Instituut 'Willem Barentsz' (zeevaartschool), een aparte faculteit binnen de Stichting Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Ook vinden van oudsher veel eilander emplooi in de zeevaart.

Tekst: Gemeente Terschelling

Waar ligt het

De gemeente Leeuwarden telt tien officiële kernen, waarvan de stad Leeuwarden verreweg de grootste is. Leeuwarden, hoofdstad van Friesland, start- en finishplaats van de Friese Elfstedentocht, Nassau-stad met verrassende winkels, boeiende musea, spetterende evenementen en een historische binnenstad met meer dan 500 monumenten en bijzondere moderne architectuur.

Landschap

Het landschap van de gemeente Leeuwarden wordt gekenmerkt door vele rijksmonumenten, daarnaast heeft de stad Leeuwarden een beschermd stadsgezicht. De gemeente Leeuwarden ligt centraal tussen de Meren en de Wadden. Leeuwarden is een watterijke stad met veel historische panden.

Toerisme

Be inspired’ zeggen ze in Wales. Dat geldt zeker ook voor Leeuwarden. Je mag de stad gerust de `schatkamer van de Friese cultuur’ noemen. Een stad die je echt moet ontdekken. Wandel door het oude stadshart en raak geïnspireerd. Door de honderden monumenten en de schilderachtige grachten. Door de stadhouderlijke paleizen. Door de kruidige geuren in de ambachtelijke Beerenburg-distilleerderijen. En door de Friese literatuur, die in Leeuwarden letterlijk op straat ligt. Maar ook: in de talrijke musea die in de Friese hoofdstad zijn te bezoeken.

Wonen en werken

Hoeveel plaatsen in Nederland zijn er waar je, direct na het werk bij je thuis op je eigen steigertje zit, met een roei- of zeilboot binnen handbereik, luisterend naar het gezang van de vogels? Het is een zeldzaamheid, maar in Friesland kan dat nog volop. En Leeuwarden, centraal gelegen tussen de Meren en de Wadden biedt nog meer: wonen aan het water en tóch alle stedelijke voorzieningen op een steenworp afstand! Kavels in alle soorten, huizen in alle maten, maar altijd: volop voorzieningen en opmerkelijk betaalbaar. Er is veel bedrijvigheid en dus ook veel werkgelegenheid in de stad, er worden steeds nieuwe kantoren gebouwd en er zijn ook flink wat starters.

Tekst: Gemeente Leeuwarden

A dynamic, historic seaport and two rural villages in a setting of sea, sky and green landscape.

Billowing clouds sweep inland. The sea glitters under shafts of sunlight and seagulls are hanging in the wind over the expansive dyke which protects the green land behind it. Between land and sea: Harlingen. From whatever side you approach the town, the striking silhouette of its two spires can always be seen from afar. Outlined against a wide expanse of sea, land and sky. Harlingen has a close bond with the sea and shipping. The ebb and flow of the tide still predominates the old harbours in the town centre. Cargo vessels from Russia, Scandinavia or England, ferries to the islands of Terschelling and Vlieland, fishing boats, traditional sailing ships and modern yachts contribute to the bustle of activity in the harbours.

Port cranes, ship building and repair yards are also a characteristic of the skyline of Harlingen. At night, the twinkling red and green lights of the buoys marking the navigation channel to the islands and the North Sea, can be seen from the jetty. Beams of light from the lighthouses on the islands blink on the horizon. Closer by, to the east, bright light emanates from the shipyards, the gas processing plant and fishing boats unloading their catch at the fish auction. Work goes on day and night. If you turn your back to the sea, the warm lights of the town can be seen reflected in the water of the old harbour. The historic centre has numerous monuments such as merchants houses, warehouses, the town hall, churches, canals and bridges. The old pattern of streets and alleyways determines the character of the intimate town centre.

Gradually Harlingen expanded. The harbours became larger, more industry settled here and modern residential areas arose to the south of the railway line leading to the provincial capital, Leeuwarden. East of the town, wedged between the Leeuwarden-Amsterdam motorway and Van Harinxmakanaal, lies the new Oostpoort industrial site. The port and industrial activities are also expanding in a northerly direction. Harlingen is therefore not only a typical, historic Dutch town, but also a dynamic and modern port. A town surrounded by sea, land and sky, a good place to live, work and spend one's leisure time.

Mooi van alles!

Skarsterlân heeft vele gezichten. De gemeente valt niet alleen op door het vele water en natuurschoon, ook het groot aantal evenementen in de zomer is opvallend...

Er is geen gemeente op het Friese vasteland die voor zo’n groot deel uit water bestaat als Skarsterlân. Meren, vaarten, sloten en poelen: Skarsterlân is er ruim in voorzien. De rust en ruimte van het Friese merengebied maken van Skarsterlân dan ook een ideale omgeving om te recreëren. En wat dacht u van de bossen bij Sint Nicolaasga, de weidse landschappen en de mooie oude dorpjes? Skarsterlân is mooi van alles.

Gezelligheid in Langweer en Joure

Maar ook de liefhebber van gezelligheid komt in Skarsterlân aan zijn trekken. Kent u bijvoorbeeld het oude watersportplaatsje Langweer? Langweer is een oud, schilderachtig dorpje aan de rand van een groot meer. In de winter stil en rustig, in de zomer een gezellig watersportcentrum! En ook Joure, met haar moderne jacht- en passantenhaven en gezellige Midstraat, is een aantrekkelijke halteplaats voor de (water)toerist.

Skarsterlân bruist van de activiteiten...

Skarsterlân heeft een groot aantal evenementen, die opvallen door hun originaliteit en elk jaar weer tienduizenden mensen trekken. Neem bijvoorbeeld de jaarlijkse boerenbruiloft in juli: een trouwplechtigheid zoals die 150 jaar geleden bij families van de gegoede burgerij en welgestelde boeren overal in Fryslân plaatsvond.

Luchtballonnen

Van internationale uitstraling zijn de Friese Ballonfeesten. In de loop der jaren is dit evenement uitgegroeid tot een festijn waar voor jong en oud van alles valt te beleven. De spil van het evenement is dat elke dag tientallen luchtballonnen uit binnen- en buitenland opstijgen, voor een vaart over het mooie landschap van Skarsterlân. Het dorp Sint Nicolaasga geniet bekendheid in Fryslân en ver daarbuiten door de jaarlijkse Allegorische Optocht in september. Een van de oudste jaarmarkten is de Jouster Merke, die ieder jaar in september in Joure wordt gehouden. Duizenden mensen komen af op de vele kramen en attracties van een markt die al sinds eeuwen bestaat. Ook paardenevenementen, zoals de beroemde Gouden Swipe en de Fryske Hynstefeiling (paardenveiling) horen typisch bij Skarsterlân.

Twee Skarsterlânse skûtsjes!

En dan mag tenslotte het skûtsjesilen natuurlijk niet onvermeld blijven, een befaamd zeilevenement waar van onze gemeente de plaatsen Joure en Langweer met elk een eigen skûtsje varen. Een evenement dus dat lééft in onze gemeente, en dat dan ook niet voor niets van het Nationaal Buro voor Toerisme de status van nationaal top-evenement heeft gekregen.

Tekst: Gemeente Skarsterlân

Waar ligt het?

Een veelzijdige gemeente in de mooie zuidoosthoek van Fryslân, dat is Weststellingwerf.

Landschap

De gemeente kent een mooie mix van bos, heide, grasland en water. De gemeente Weststellingwerf staat bekend om haar natuur, de gemeente heeft drie grote natuurgebieden: de Rottige Meente, het Braandemeergebied en de Lindevallei. Daarbinnen zijn diverse observatiehutten geplaatst, waardoor u een unieke blik op de natuur wordt gegund. Buiten de gemeente, vlak over de grens, ligt het Nationaal park De Weerribben. Ook is er het nabijgelegen Nationaal park Drents-Friese Wold, dat zeker de moeite waard is. Natuurlijk is er in de gemeente eveneens een aantal recreatiewateren.

Toerisme

Met vele fiets- en wandelmogelijkheden, waterrecreatie, het ruiterpadennetwerk en de skeelerroutes is er in Weststellingwerf altijd wel iets te beleven, voor jong en oud. Maar onderschat Weststellingwerf ook niet op cultureel en historisch gebied. De sluizen, molens en monumentale gebouwen. Musea, zoals het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde, kijkzalen en niet te vergeten de twee open lucht opera's, maken Weststellingwerf ook wat kunst en cultuur betreft zeker een bezoek waard.

Wonen en werken

Wonen in Weststellingwerf is wonen in een aantrekkelijke gemeente in de mooie zuidoosthoek van Friesland. Met rust en ruimte, maar ook met dynamiek. Met 26.000 inwoners verspreid over 26 dorpen is er voldoende draagvlak voor een veelheid aan voorzieningen, o.a. op het gebied van onderwijs, sport en cultuur. In de grotere plaatsen Wolvega en Noordwolde of in de 24 andere kleinere dorpen. De centrale ligging in Noord-Nederland, de voorzieningen en de mooie landelijke omgeving was al voor veel mensen een reden om Weststellingwerf als woonplaats te kiezen. Ook het woningaanbod leent zich hiervoor.

Tekst: Gemeente Weststellingwerf

“Het mooiste stukje Drenthe in Friesland!” Zo is Ooststellingwerf wel eens beschreven…

Ooststellingwerf is een prachtige Friese gemeente, grenzend aan Drenthe. De gemeente heeft een gevarieerd landschap, met o.a. bossen, veengronden en een coulissenlandschap. Daarnaast heeft de gemeente ook nog enkele grote waterlopen, zoals de Tjonger, de Opsterlandse Compagnonsvaart en de diverse wijken. Daarmee vormt Ooststellingwerf een mooie mix tussen de Friese watersportgebieden en de Drentse zandgronden.

In Ooststellngwerf zijn volop mogelijkheden voor recreatie. Rust, ruimte, natuur, landschap, cultuur, actieve of passieve recreatie, voor iedereen is er wel wat te vinden. De toeristische kern van de gemeente wordt gevormd door Appelscha en omgeving. Naast Appelscha zijn er echter nog diverse andere plaatsen de moeite van het bezoeken waard, zoals bijvoorbeeld het historische Oldeberkoop.

Ook op gebied van watersport heeft Ooststellingwerf mogelijkheden. Door de gemeente voert namelijk een deel van de Turfroute via de Tjonger en de Opsterlandse Compagnonsvaart. Deze vaarverbinding stamt nog uit de tijd dat de turf in Zuidoost Friesland werd afgegraven en over water werd afgevoerd. Ook verschillende bruggen en sluizen zijn nog in stand gehouden.

De Turfroute is een afwisselende route langs bos, heide, weilanden en door dorpjes. Langs de route zijn diverse aanlegmogelijkheden en voorzieningen gerealiseerd. De Turfroute is bevaarbaar vanaf halverwege mei t/m half september. Ook op zondag worden de bruggen bediend.

Tekst: Gemeente Ooststellingwerf

Waar ligt het?

Het Bildt is een karakteristiek hoekje van Friesland. Het Bildt ligt ongeveer 15 kilometer ten noordwesten van Leeuwarden. De noordelijke grens wordt gevormd door de Waddenkust, terwijl het Bildt in het westen, oosten en zuiden respectievelijk grenst aan de gemeenten Franekeradeel, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel, en Menaldumadeel. Op korte afstand liggen de plaatsen Harlingen, Franeker en Leeuwarden.

Landschap

Het is dan ook geen wonder dat de oude en nieuwe zeedijken het Bildtse landschap beheersen. Wie door het Bildtse land toert kan het verloop van de inpoldering duidelijk volgen. De Bildtse zeedijken steken machtig boven het landschap uit en zijn symbool geworden van de strijd tegen het water en de onverzettelijkheid van de inpolderaars.

Het landschappelijk beeld van de gemeente het Bildt vertoont veel overeenkomsten met een polderlandschap: uitgestrekte velden met bloeiende gewassen, rechte wegen en vaarten en de wijdse vergezichten. In vooral de 16e eeuw is tussen deze dijken met passer en lint een nieuw land uitgezet. Dat is te zien: strak getrokken wegen met haakse zijwegen en de dorpen op gelijke afstand van elkaar. Daarnaast is de wijde uitgestrektheid van het Wad met zijn vaak veranderende luchten en boeiende fauna een bijzonderheid op zich. De grote vruchtbaarheid van het nieuwe land leidde tot veel welvaart en economische activiteiten op het Bildt. Het Bildt werd vooral bekend door zijn aardappelteelt. Het bekende en zeer smaakvolle aardappelras Bildtstar is dan ook op het Bildt gekweekt. Ook dient te worden genoemd de karakteristieke bebouwing van de Bildtdijken waar vele dijkhuisjes (vroegere arbeiderswoningen) aan de noordkant tegen de dijken zijn gebouwd en aan de zuidzijde de kapitale boerderijen.

Toerisme

Het is een feit dat de geschiedenis van het Bildt samenhangt met het verhaal rond de Bildtdijken. De jonge geschiedenis van de dijken is tot op de dag van vandaag nog steeds zichtbaar doordat de bijzondere bebouwing bewaard is gebleven. Door een bezoek aan 't Bildts Kultuurtoeristys Informasysintrum in Oudebildtzijl komt u in aanraking met de boeiende cultuurhistorie van de markante Bildtdijken. De gemeente het Bildt is de moeite waard om door u ontdekt te worden. Velen gingen u voor en genoten van de ruimte, de rust en het bijzondere karakter van de gemeente. Een van uw voorgangers was de schilder Rembrandt van Rijn. Hij zocht en vond op het Bildt zijn Bildtse schoonheid: Saskia van Uylenburgh. Hij trouwde met haar in 1634 in de Hervormde kerk in St.-Annaparochie. Een kunstwerk herinnert hieraan. Maar het Bildt biedt u niet alleen rust en ruimte, maar ook molens, standbeelden, een oude sluis, karakteristieke dijken, boerderij architectuur, kerken en vooral in de zomer bloeiende koolzaadvelden. Kortom: redenen genoeg om het Bildt met de fiets, de auto, de kano of met de benenwagen te bezoeken.

Wonen en werken

In de gemeente het Bildt is het goed wonen. De laatste jaren is het Bildt zeer in trek bij gezinnen die op het Bildt of in de regio Leeuwarden hun kost verdienen. Wij als Bilkerts vinden dat niet zo vreemd: immers, wonen op het Bildt heeft iets extra's. Naast de rust, de ruimte, de schone lucht en de prachtige wolkenpartijen biedt het Bildt bijna alles wat u zich maar wenst. Van een sauna en een subtropisch zwembad tot aan een hoogwaardig winkebestand. Met name St. Annaparochie heeft een groot aanbod van winkels. Vele duizenden mensen buiten St. Annaparochie doen dan ook dagelijks hier hun boodschappen. Trouwens ook voor de niet-dagelijkse dingen hoeft u niet naar Leeuwarden, maar kunt u gewoon bij één van de Bildtse ondernemers terecht.

Tekst: Gemeente Het Bildt

Waar ligt het

VLIELAND is één van vijf Nederlandse Waddeneilanden en kenmerkt zich met name door het uitgesproken rustige karakter. Het eiland heeft één dorp en het landschap bestaat uit duingebied, strand en relatief veel bos. Eenmaal op het eiland gearriveerd, zult u aangenaam verrast worden door de ruimte, de rust, de schone lucht en het gebrek aan jachtig autoverkeer.Vlieland is een eiland zonder mondain vermaak, hoewel er voldoende uitgaansgelegenheden zijn. Om naar Vlieland te komen, neemt u de boot vanaf Harlingen. De bootreis - al een belevenis op zich - voert u tevens over de Noordzee. Vlieland is hierin uniek.

Landschap

Terwijl op de overige eilanden de belendende zandplaat, het voornaamste dorp en daarmee ook de veerdam aan de westkant liggen en de uitgestrekte woeste gronden oostwaarts, is dat bij Vlieland andersom. De 'Richel' en het dorp liggen in het oosten, de natuur - in de vorm van een enorme, kale vlakte en een langgerekt smal duingebied - in het westen en midden. Die zandvoorraad op de Vliehors en de overheersende westenwinden zorgden voor de vorming van het hoogste duin op de Waddeneilanden: het veertig meter hoge Vuurboetsduin, waarop logischerwijs de vuurtoren prijkt.

Toerisme

Vieland vakantie-eiland van rust en ruimte! Dat is geen loze kreet. De site van de VVV Vlieland is ongetwijfeld een goed begin voor een geslaagde vakantie op het mooie waddeneiland Vlieland. U vindt de site op: www.vlieland.net.

Vlieland kent een grote verscheidenheid aan overnachtingsmogelijkheden zoals hotels, huizen en appartementen in het dorp Oost-Vlieland, in het bos en in de duinen bij het strand. Natuurlijk zijn er kampeerterreinen, en daar kunt u ook een tent(huis) huren. Ook voor groepen heeft Vlieland een aantal mogelijkheden. Kom naar Vlieland -eiland van rust en ruimte- om even helemaal bij te komen. De VVV biedt ook alle overige toeristische informatie.

Wonen en werken

Wonen en werken op Vlieland is bijzonder. Het eiland leeft van het toerisme. Bijna alle bedrijven hebben daar directe verbanden mee. Natuurlijk zijn er aannemers en installatiebedrijven om alle accomodaties te faciliteren. Daarnaast veel horeca, winkels, organisatiebureaus, manages om alles te bieden waar toeristen om vragen. Maar we hebben ook een eigen gemeentehuis en onderwijs (basisschool en VMBO). Werken op Vlieland betekent dus vaak drukke zomermaanden, een eigen vakantie: “de Vlielander herfstvakantie” en een verenigingsleven dat opbloeit in de winterperiode.

Het is lastig goede huisvesting te vinden. Het aantal huurwoningen is beperkt en de koopwoningen kennen een hoog prijsniveau. Maar als je eenmaal een plekje hebt, kun je ook genieten van al het mooie dat het eiland te bieden heeft.

Tekst: Gemeente Vlieland

Waar ligt het?

Schiermonnikoog is het meest noordelijk bewoonde waddeneiland van Nederland. Het eiland is ongeveer 18 km lang en 3 km breed. Er wonen bijna 1000 mensen. Jaarlijks wordt het eiland bezocht door ongeveer 300.000 gasten. Een groot deel daarvan is dagtoerist. Schiermonnikoog is erg geschikt voor een dagbezoek omdat de vaartijd van de boot maar 50 minuten is.

Landschap

Het eiland heeft een gevarieerd landschap, een uitbundige plantengroei en een rijke vogelstand. In alle jaargetijden is het de moeite waard om een bezoek aan het eiland te brengen; ieder jaargetijde heeft zijn charme. Elke bezoeker met respect voor de natuur is er welkom.

Vanaf de bunker de “Wasserman” heeft men een prachtig overzicht over het eiland. Dan valt ook op hoeveel verschillende landschappen er zijn. Vanaf de bunker ziet men de Waddenzee, de Noordzee, de kwelders, de polder, het dorp, de bossen, de duinen en de duinvalleien en het grootste en breedste strand van Europa. Dat strand is trouwens heel bijzonder omdat op een groot deel daarvan spontane duinvorming plaatsvindt; dit is een uniek natuurlijk proces. Erg bijzonder is het feit dat alle gebieden nagenoeg vrij toegankelijk zijn met uitzondering van de broedtijd.

Toerisme

Het eiland is een paradijs voor fietsers en wandelaars omdat de gemeente een auto-luw beleid voert. Alleen degenen die een vergunning hebben mogen hun auto meenemen naar het eiland. U kunt deelnemen aan excursies die vanuit het Bezoekerscentrum van het Nationaal Park in dit gebied worden georganiseerd. Informatiepanelen vertellen meer over de verschillende landschapstypen en het beheer ervan. Voor degenen die op Schiermonnikoog hun vakantie of een weekend willen doorbrengen valt er veel te genieten. Het eiland staat bekend om zijn rust, hoge natuurlijke waarden en zijn kleinschaligheid. Wie hiervan houdt is op Schiermonnikoog op zijn plaats.

Schiermonnikoog is een eiland voor fietsers en wandelaars. Er is 30 km aan fiets- en wandelpaden beschikbaar. Behalve om in te zwemmen brengt de nabijheid van de zee brengt met zich mee dat Schiermonnikoog zeer geschikt is voor wateractiviteiten zoals wadlopen, zeilen, kanovaren, roeien en surfen. Er wordt op het eiland ook veel paard gereden. Daarnaast worden ieder jaar diverse evenementen georganiseerd.

Tekst: Gemeente Schiermonnikoog


0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 |