Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.



Súdwâl in Warten

Vaak verwonder ik mij over het mooie wonen langs de vaart van nu, maar af en toe waan ik mij ongemerkt in een tijd die ver weg lijkt. Stapje voor stapje maakt een geheimzinnige rust zich van mij meester. Een omgeving zonder auto's, een armenhuis uit 1893, de buurvrouw over de heg van nu, een bankje waar ik ongegeneerd kan genieten van de wel of niet langsvarende boten, ik draai een draaibruggetje open voor het schouwtje dat weer het oude thuishaventje opzoekt, de prachtige oude werf waar af en toe de deuren openstaan en een boot wordt opgeknapt en dan... ga ik de oud-Friese greidboerderij van 172 binnen.

Ik word geraakt door de melkkelder, de oude karnmolen, hoeveel 'poepen' er wel niet aan de zeis stonden, hoe in dit vaarland het hooi meerdere malen door de handen moest voor het in de schuur lag, zo anders dan op de kleigrond. Hoe een hoorngeleider er voor zorgde dat de horens zo mooi rond op de kop groeiden, zodat de boer zich er niet aan verwondde.

De verhalen komen los. En als ik dan door de dubbele deur achter het erf opstap en de boomgaard met oude fruitrassen zie, het oude 'húske' boven de sloot, het weiland met 'reed' en nog echt hoge kopjes, het botenhuis - zo belangrijk hier - het uitzicht over het land naar de Alde Feanen, waar deze boer ook boezemland gebruikte.... dan voel ik mij de boer zelf, die op een mooie avond even zijn erf overziet. Dat is geluk.

Toen en toch nu, volledig ontspannen keer ik langzaam terug naar waar ik vandaan kwam. Het is een verademing van zo'n stukje Friesland te kunnen genieten - historisch maar ook hedendaags - en dat binnen handbereik.