Uitwateringssluis te Aduarderzijl

|

Uitwateringssluis te Aduarderzijl


Uitwateringssluis te Aduarderzijl
©: Stichting Industrieel Erfgoed Noord Nederland

Uitwateringssluis

In Groningen werd de waterhuishouding vroeger geregeld door zijlvesten, een Groninger benaming voor waterschap. Het Aduarderzijlvest was verantwoordelijk voor de afwatering van het gebied ten noorden van Aduard. Hiervoor bouwde het zijlvest in 1706 een bakstenen uitwateringssluis bij het gehucht Aduarderzijl, op het punt waar het Aduarder Diep uitmondt in het Reitdiep.

Bij de afsluiting van het Reitdiep in 1867 werd een nieuwe grotere uitwateringssluis naast de oude sluis gebouwd. De uitwateringssluis bestaat uit een in baksteen gemetselde constructie, met twee doorlaatopeningen.

Aan de landzijde is het metselwerk fraai versierd met gebogen randen, en een middenpijler waarop een hardstenen gedenksteen is aangebracht met de namen van de bestuurders van het waterschap.

Aan de landzijde is een brug geplaatst over het Aduarderdiep, met fraai gedetailleerde smeedijzeren leuningen.

Na de afsluiting van het lauwersmeer in 1969 heeft de Aduarder uitwateringssluis geen waterkerende functie meer. In 1992 werd het complex gerestaureerd.

© Foto voorblad: Stichting Industrieel Erfgoed Noord Nederland
Lees meer


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.