Turfstrooiselfabriek te Erica

|

Turfstrooiselfabriek te Erica


Turfstrooiselfabriek te Erica
©: Stichting Industrieel Erfgoed Noord Nederland

Turfstrooiselfabriek

Eeuwenlang is in de zuidoosthoek van Drenthe turf afgegraven. Aan het einde van de negentiende eeuw werd de turfwinning in het Amsterdamsche Veld verricht door de NV Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij, die de concessie voor dit gebied had gekocht. Een van de toepassingen van turf is het verwerken tot turfstrooisel, dat gebruikt wordt voor het bemesten van planten en als grondstof wordt gebruikt voor tuinaarde.

Voor de produktie van turfstrooisel werden tussen 1909 en 1914 aan het Dommerskanaal bij Erica twee turfstrooiselfabrieken gebouwd voor de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij.

Een van de twee fabrieken, de grofstrooiselfabriek, werd in 1986 helaas gesloopt. Wel staat er nog het fabrieksgebouw van de fijnstrooiselfabriek. De produktie werd in 1983 gestaakt, vanwege het aflopen van de turfwinning op Nederlands gebied. De fabriek is van binnen geheel van beton opgetrokken, vanwege het grote brandgevaar; aan de buitenzijde zijn de gevels met baksteen bekleed.

De aangevoerde bolsterturf werd in de fabriek door machines vermalen tot turfstrooisel. Van het oorspronkelijke machinepark is een groot deel nog aanwezig. Aan de zijde van het kanaal is aan de fabriek een houten transportbrug gebouwd, waarmee het turfstrooisel op schepen kon worden overgeladen. Via een uitgebreid smalspoornet werd de turf naar de fabriek getransporteerd. Sinds 1984 exploiteert de Nederlandse Smalspoor Stichting(NSS) een smalspoormuseum op het fabrieksterrein.

© Foto voorblad: Stichting Industrieel Erfgoed Noord Nederland
Lees meer


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!