Sluis en gemaal te Havelte

|

Sluis en gemaal te Havelte


Sluis en gemaal te Havelte
©: Stichting Industrieel Erfgoed Noord Nederland

Sluis en gemaal

In de 17e eeuw werd in Drente door kapitaalkrachtige ondernemers uit het westen begonnen met de ontginning van het Drentse veen. Voor de afvoer van de turf en de ontwatering van het gebied werd tussen 1750 en 1780 een nieuw kanaal gegraven tussen Meppel en Assen, de Drentse Hoofdvaart.

Het kanaaltracé met een lengte van 44 KM volgde voor een deel de loop van enkele riviertjes. Tussen Meppel en Assen was er sprake van een behoorlijk verval. Om dit op te lossen werd in 1870 een zestal sluizen gebouwd met sluiswachterwoningen in een standaardbouwstijl. De Haveltersluis is een van deze sluizen.

Het sluiswachtershuis bij deze sluis is in 1893 herbouwd. Door de toename van het scheepvaartverkeer aan het begin van de twintigste eeuw ontstonden er problemen met het op peil houden van de waterstand bij de sluis. Dit werd opgelost door het bouwen van een elektrisch gemaal bij de sluis in 1925.

Dit gemaal kan het verlies aan water(door het schutten van schepen) weer op peil houden. Het pompgebouw bestaat uit een rechthoekig bakstenen gebouw met schilddak, met het jaartal 1925 in de zijgevel. In 1950 is een tweede pompgebouw bijgebouwd.

© Foto voorblad: Stichting Industrieel Erfgoed Noord Nederland
Lees meer


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!