Barrahuis bij Wirdum
Barrahuis is een buurtschap onder Wirdum, nog geen 4 kilometer van Leeuwarden aan de Brédyk. Plaatsnaamborden ontbreken, maar in de weinige bebouwing komen we driemaal de naam Barrahuis tegen. Dat is het pand met de achttiende eeuwse rococogevel met de naam 'Barrahuis', aan de oostkant van de weg de naam 'Nij Barrahuis' en aan de westkant van de spoorweg de naam 'Ald Barrahuis'.
Van de bebouwing zijn er drie voormalige boerderijen waarvan de schuren zijn verdwenen. Het meest opvallende is het pand Piskhoarnedyk 3. In 1909 kocht de bewoner, veehouder S. Cuperus, een stelpboerderij op afbraak in Tjaard ten zuiden van Wirdum. De Wirdumer timmerman Sijbrandy kreeg opdracht de boerderij af te breken en het materiaal te vervoeren, naar de Brédyk te brengen en langs deze weg de stelp weer op te bouwen (thans Brédyk 20). Het grootste deel van het transport werd over de nog bestaande vaarwegen afgelegd. De totale kosten hebben Fl. 9000 bedragen, waarvan Fl. 4000 meerkosten, waaronder een nieuwe voorgevel. Daarna werd de schuur van Piskhornedyk 3 afgebroken en het woongedeelte verbouwd tot twee arbeiderswoningen. De kunstschilders Piet van der Hem en Ids Wiersma hebben er ook een poos gewoond. Thans is het een woonhuis voor één gezin.
Het pand met de mooie voorgevel was een boerderij waarvan de schuur door de aanleg van de spoorweg naar Zwolle in 1867 moest verdwijnen. In opdracht van de spoorwegmaatschappij werd ter vervanging 'Ald Barrahuis' gebouwd, waarvan de eerste steen op 29 maart 1867 werd gelegd. De schuur van 'Nij Barrahuis' werd in 1979 door brand verwoest en de veehouder heeft toen zijn bedrijf verplaatst naar de westkant van de spoorwegovergang.
Bij 'Nij Barrahuis' is een scherpe bocht naar rechts om de spoorwegovergang haaks over te kunnen steken. De bomenrij aan de oostkant van de weg laat zien dat de weg eerder rechtdoor liep en over een grote lengte de spoorlijn passeerde.
Vermeldenswaard is dat 'Ald Barrahuis' aan de Kempenaarsreed ligt, maar als adres Brédyk 28 heeft. Vandaar een betonnen paal aan het begin van de Kempenaarsreed, met het nummer 28.