Bouwstijl: Laatgotisch
Datering: 16e eeuw
Restauratie: 1977-1978
Ligging
De geschiedenis van Katlijk gaat terug tot in de dertiende eeuw. Het is bekend dat er in 1254 een kapel stond, waarna langzaam een buurtschap ontstond. In 1525 kreeg de buurtschap een eigen kerk, waardoor het een dorp werd.
Exterieur
De kerk is gebouwd van ’rooswinkel’, bakstenen die een slag kleiner zijn dan kloostermoppen, en heeft aan de westzijde een puntgevel uit ca 1600 met baksteenvlechtingen in de top. Het kerkgebouw is voorzien van zware steunberen. De twee klokken in de klokkenstoel naast het kerkhof zijn in de oorlog door de Duitse bezetter in beslag genomen. Sinds 1952 hangen er nieuwe, die met de hand geluid worden om in de periode dat de dagen het kortst zijn de boze geesten te verjagen.
Interieur
De vloer is geplaveid met estriken. De kerkbanken werden vervangen door stoelen. De 17e eeuwse preekstoel herkreeg de oude plaats aan de zuidmuur. Onder de orgelgalerij staan herenbanken.
Huidig gebruik
Er zijn nog geregeld kerkdiensten van de protestantse gemeente die ’s zomers twee keer en ’s winters een keer per maand plaatsvinden. Daarnaast zijn er rouw- en trouwdiensten en zijn er dankzij de uitstekende akoestiek geregeld concerten en soms cd-opnames. Ook vinden er verschillende activiteiten van Dorpsbelang plaats. Met de verkoop van kaarten, kaarsen en andere souvenirs probeert men het onderhoud van de kerk mede te financieren.