Bouwstijl: Romaans
Datering: eerste helft van de 13e eeuw
Restauratie: 1962-1963
Ligging
Feinsum is waarschijnlijk ontstaan rond een buitenverblijf van het klooster Mariëngaarde in Hallum.
Exterieur
Het kerkgebouw is opgetrokken uit rode en gele baksteen. Het koor is later vergroot, de toren dateert uit het eind van de 13e eeuw. In de zuidmuur bevindt zich een ingangspartij, bekroond met drie spaarvelden. De noordmuur toont een boog van een verwijderd aanbouwsel.
Interieur
De kerk heeft een preekstoel uit de 17e eeuw. In de kerkvloer bevinden zich negen rijk gebeeldhouwde grafzerken met alliantiewapens en medaillonkoppen in de hoeken.
Omdat men geloofde dat de eerste vrouw, Eva, de zonde in de wereld had gebracht, moest de vrouw door de noorddeur (Noormannenpoortje) de kerk binnentreden en zat ze ook aan de noordzijde. De gebeeldhouwde grafzerken en nissen in de muren zijn goed zichtbaar en de zeventiende-eeuwse kansel past prachtig in het geheel.
Huidig gebruik
Finkum heeft met buurdorp Hijum een gezamenlijk dorpshuis in het laatstgenoemde dorp. Toch vinden sommige Finkumers het gezelliger om mee te zingen in het koor dat onregelmatig oefent in hun ‘eigen’ kerk. Een regelmatig terugkerende exposant in Finkum is kunstschilder Jan Mostert. Verder zijn er rouw- en trouwdiensten, en kan de kerk gehuurd worden voor andere activiteiten.