De Oldehove

|

De Oldehove


De Oldehove
©: Bauke Folkertsma

De scheve toren van Pisa is een begrip maar de Oldehove in Leeuwarden staat bijna net zo scheef. Toch is de laatste een stuk minder bekend. De huidige Oldehove heeft een bijzondere geschiedenis.

Op het plein waar nu de Oldehove staat, stond omstreeks 1100 een tufstenen kerkje, dat in de 13e eeuw vervangen zou worden door een grotere, uit rode kloostermoppen opgetrokken kerk. Men kwam echter niet verder dan de aanleg van de fundering.

Toen in 1435 de dorpjes Oldehove, Nijehove en Hoek werden samengevoegd en de stad Leeuwarden ontstond, kwam er al spoedig behoefte aan een groter godshuis. Zo kwam een driebeukige, aan Sint-Vitus gewijde basiliek tot stand.

Doch de Leeuwarders wilden meer: Ze wilden net zo’n hoge toren bij hun te bouwen kerk bezitten als de Groningers in de jaren 1469-1482 hadden gekregen met de Martinitoren. Er werd dus een actie ontketend en uit heel Friesland stroomde het geld binnen. Na een voortvarende start bleek al snel dat de ondergrond niet echt berekend was op het enorme gewicht van de toren, waarvan de muren aan de basis meters dik zijn. Direkt werd ingegrepen door in de bouw rekening te houden met de verzakking. Het mocht niet baten, een kromme, half afgebouwde toren resteerde.

Leeuwarden heeft met de Oldehove de strijd met de stad Groningen en hun prachtige Martinitoren definitief verloren, maar wat een pracht van een monument heeft de stad Leeuwarden er aan overgehouden.

De Oldehove kan worden bezichtigd en beklommen. Kijk voor de openingsstijden op https://www.oldehove.eu

© Foto voorblad: Bauke Folkertsma
Lees meer