Hoe koop je de juiste tafellamp?

|

Hoe koop je de juiste tafellamp?


Hoe koop je de juiste tafellamp?
©:

Heb je je ooit afgevraagd hoe het komt dat foto's in tijdschriften er zo goed uitzien? Natuurlijk, het meubilair is mooi en de accentstukken zijn perfect geplaatst. Maar vaak is het de verlichting die een verschil maakt in hoe een ruimte fotografeert. En hoe het er in het echt uitziet. De juiste verlichting in je huis kan de sfeer van een kamer en die van degenen die zich erin bevinden, veranderen. Soms kan het toevoegen van de perfecte verlichting aan een ruimte het ontwerp helemaal veranderen. Maar hoe weet je welke tafellampen je moet kiezen? Gebruik dit artikel als hulp! 

Hoogte

De meeste tafellampen zijn ergens tussen de 60 en 80 centimeter hoog, waarmee ze een heel andere hoogte hebben dan een eettafel hanglamp. Een kortere lamp zou geschikt zijn voor gebruik in een slaapkamer, terwijl een hogere lamp goed zou werken in een woonkamer. Een algemene regel is dat als je naast de tafellamp zit, de onderkant van de kap op ooghoogte moet zijn. Zo kun je lekker lezen bij het licht zonder afgeleid of geïrriteerd te raken door de schittering van de gloeilamp. 

Kap

Het kiezen van de juiste kap voor je tafellamp hangt af van de functie die je wilt hebben. Als de lampen omgevingslicht geven en worden gebruikt om te lezen, kies dan een kap die van witte of lichtgekleurde stof is. Hierdoor komt diffuus licht door de zijkanten, terwijl fel licht van het plafond weerkaatst om je het omgevingslicht te geven dat je kamer nodig heeft. Het licht dat uit de onderkant van de kap stroomt, geeft je voldoende licht om te lezen. Als je op zoek bent naar een donkere, meer dramatische sfeer in de kamer, kies dan een tafellamp met een zwarte, ondoorzichtige kap. Dit type lamp is uitstekend geschikt voor een bibliotheek waar je licht nodig hebt op een boek of ander werk dat in de buurt van de lamp wordt gedaan, maar de tafellamp niet nodig hebt voor sfeerverlichting.

Lamp

Als je de tafellamp gebruikt om te lezen, gebruik dan een lamp van 60 watt of meer. Als je de voorkeur geeft aan LED-lampen, controleer dan de lumenoutput van de LED en de vermelde classificatie en je zult kunnen zien of de lamp vergelijkbaar is met een iriserende lamp van 60 watt. Als je deze lamp voor verschillende doeleinden gaat gebruiken, misschien wil je feller licht om te lezen, maar wil je hem dimmen om tv te kijken, kies dan een dimbare lamp. 

Breedte

Houd bij het kopen van een nieuwe tafellamp rekening met de werkelijke tafel waarop deze zal rusten. Zal het op een bijzettafeltje in de familiekamer staan, of op een nachtkastje? Om de breedte van je lamp te bepalen, meet je het tafelblad en vergelijk je dit met de diameter van het breedste deel van de kap van de lamp. Om de juiste verhouding te creëren, mag de kap niet breder zijn dan de tafel waarop je hem hebt geplaatst. Houd ook rekening met de grootte van de voet en alle andere items waarmee de lamp de tafelruimte zal delen. Een grote lamp kan dramatisch mooi zijn, maar als je geen ruimte hebt voor je bril, een kopje koffie of een drankje, of zelfs maar een plek om het boek dat je aan het lezen bent neer te zetten, is de lamp misschien niet geschikt voor die ruimte. 

Lees meer


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!