6 gezondheidsvoordelen van watersporten in Friesland

|

6 gezondheidsvoordelen van watersporten in Friesland


6 gezondheidsvoordelen van watersporten in Friesland
©:

Friesland is een heerlijke provincie om te genieten op het water. De vele meren, riviertjes en de Waddenzee zorgen voor optimaal waterplezier. Watersporten zijn ook nog eens heel gezond. Dit zijn zes gezondheidsvoordelen van watersporten:

1. Je krijgt lekker veel frisse lucht en zuurstof binnen

Bij watersporten ben je altijd buiten, weer of geen weer. Natuurlijk ga je niet kitesurfen of zeilen als het stormt, maar voor deze watersporten is wind wel een vereiste. Je kunt regenkleding of een waterdicht pak aandoen, dus regen is geen probleem. 
Na een regenbui is de lucht heerlijk schoon en is er meer zuurstof in de lucht, dus daar profiteer je van als je buiten op het water bent. Terwijl je bezig bent, adem je die frisse lucht en zuurstof in.
In de lente zouden er zelfs meer negatieve ionen in de lucht zijn na een regenbui. Dat kan een verhoogde concentratie geven en voor ontspanning zorgen.
Ook de wind door je haar en de zon op je huid zijn weldadig en geven je frisse zin. Als je het water op gaat op een zonnige dag en je nog geen pigment hebt opgebouwd, smeer je dan wel goed in met een gezonde zonnecrème.

2. Het kan een goedkope sport zijn

Er zijn dure en minder dure watersporten. De meest voordelige is zwemmen. Dit doe je enkel met je lijf, dus je hebt er geen dure boot, SUP board of kajak voor nodig. Alleen zwemkleding voldoet.
Zwem je in één van de vele meren, vaarten of riviertjes die Friesland rijk is, dan maak je bovendien geen kosten. Je betaalt dan alleen voor het transport naar de desbetreffende zwemgelegenheid. 
Als je met andere gaat carpoolen, kun je deze kosten bovendien nog delen. Dat maakt zwemmen tot een ideale sport voor iedereen die zijn uitgaven in het gareel wil houden.

3. Goed voor je mentale gezondheid

De combinatie van lekker in de natuur zijn en bewegen is perfect voor je mentale gezondheid. Ook het blauw van het water als het groen langs de kant werken rustgevend en kalmerend.
De geuren en geluiden die je op het water ervaart, dragen eveneens bij aan je mentale welzijn. Het rustig kabbelende water en het ritmische geluid van peddels die door het water gaan, hebben een rustgevend effect en zorgen voor aangename gevoelens.

4. Je bouwt behoorlijk wat kracht en conditie op

Met alle watersporten bouw je uithoudingsvermogen op en verbeter je je algehele conditie. Of je nu op een SUP board staat of in een meer of riviertje zwemt.
Met suppen verstevig je bijna alle spieren in je lichaam en ook zwemmen is erg goed om alle spieren in je lijf te verstevigen en conditie op te bouwen.
Het leuke aan zwemmen is dat je het zowel rustig als intensief kunt doen. Dat geldt ook voor andere watersporten, zoals kanoën of kajakken. Met deze sporten kun je vooral de kracht in je bovenlichaam verbeteren.
Zwemmen in koud water verbetert ook nog eens de bloedsomloop, vermindert stress en stimuleert je immuunsysteem. Wat je weerstand betreft, doet het dus hetzelfde voor je als vitamine C.

5. Je werkt aan je gezondheid terwijl je geniet

Watersporten in Friesland betekent genieten van de mooie natuur. Het water, het groen langs de kant en de watervogels bieden een heerlijk uitzicht. Zo werk je aan je gezondheid terwijl je al peddelend of zeilend over het water gaat.

6. Sociale gelegenheid

Veel watersporten kun je met meerdere mensen doen, dus dat biedt een gelegenheid om anderen te ontmoeten en samen plezier te hebben. Sociaal contact doet ons goed. Zoek dus anderen op en ga samen roeien, suppen of kanoën.

Wil je meer weten over gezondheid? Kijk dan op de site van Nutribites voor gezonde recepten en tips om gezonder leven.

Lees meer


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.