Bouwstijl: Zaalkerk
Datering: 1792
Restauratie: 1981/2009
Exterieur
Het eenvoudige kerkje is opgetrokken uit baksteen, oude kloostermoppen zijn zichtbaar, afkomstig van de in 1896 afgebroken kerk.
Tot het einde van de negentiende eeuw stond er een klokkenstoel bij de kerk. In 1896 zijn de twee klokken daaruit verkocht. Een van die beide klokken, een rijkversierde twaalfde- of dertiende-eeuwse klok, staat bekend als de oudste klok van Nederland. Hij bevindt zich nu in het klokkenmuseum in Asten, in Noord-Brabant. Er staat onder meer een groot Mariamonogram op de klok en in spiegelbeeld de tekst Ave Maria. Deze Mariaklok is waarschijnlijk afkomstig uit de Mariakapel die in de middeleeuwen in Kortezwaag heeft gestaan. De huidige klok in de dakruiter is van 1947.
Interieur
De kerkruimte heeft een eenvoudige inrichting met o.a. een 17e eeuwse kansel. Onder de kansel ligt een roodzandstenen sarcofaagdeksel, dat ook dienst heeft gedaan als deksteen voor een altaar, waarvan de aangebrachte vijf kruisen getuigen. Er zijn twee herenbanken in de kerk voor de kerkvoogden van weleer en een preekstoel.
Huidig gebruik
Het kerkje van Kortezwaag wordt enkele keren per jaar gebruikt voor trouw- en rouwdiensten. De Plaatselijke Commissie van de Stichting Alde Fryske Tsjerken zoekt naar mogelijke huurders, zoals koren, korpsen of bedrijven en instellingen die erin willen vergaderen.