Lekker barbecueën? Nog beter zonder wespen!

|

Lekker barbecueën? Nog beter zonder wespen!


Lekker barbecueën? Nog beter zonder wespen!
©:

Friesland is een prachtige bestemming voor een zomerse vakantie. Met de uitgestrekte meren, historische steden en prachtige natuur biedt deze provincie eindeloze mogelijkheden voor ontspanning en avontuur. Maar zoals overal in Nederland, kan de aanwezigheid van wespen soms roet in het eten gooien. In dit artikel geven we je tips om zorgeloos te genieten van alles wat Friesland te bieden heeft, zonder last te hebben van deze zoemende zomergasten.

Zomerse irritatie

Wespen zijn vooral in de late zomer actief omdat ze dan op zoek gaan naar suikers om hun kolonie te voeden. Ze worden aangetrokken door zoete geuren en kleuren, wat verklaart waarom ze vaak opduiken tijdens picknicks of barbecues. Door te begrijpen waarom ze zich op bepaalde manieren gedragen, kun je beter voorbereid zijn op hun aankomst.

Wespen zijn te herkennen aan hun geel-zwarte strepenpatroon en hun slanke taille. Om te voorkomen dat ze je gezellige bijeenkomsten volledig overnemen, is het belangrijk om voedsel afgedekt te houden, geen zoete drankjes in open glazen te laten staan en regelmatig afval op te ruimen. Draag bij voorkeur lichte kleding, omdat donkere kleuren wespen kunnen aantrekken.

Effectieve wespenbestrijding

Er zijn verschillende manieren om wespen op afstand te houden. Natuurlijke afweermiddelen zoals etherische oliën van pepermunt of eucalyptus kunnen helpen. Ook het ophangen van een nepnest kan wespen weghouden, omdat ze territoriaal zijn en niet in de buurt van andere nesten komen.

In grotere steden zoals Rotterdam wordt vaak professionele wespenbestrijding Rotterdam ingeschakeld om overlast aan te pakken. Experts van dergelijke bedrijven hebben de kennis en middelen om wespennesten veilig te verwijderen zonder risico voor mens en milieu.

Veilig genieten

Friesland staat bekend om zijn prachtige buitenactiviteiten, van zeilen op de Friese meren tot fietsen door het pittoreske platteland. Om veilig van deze activiteiten te kunnen genieten, is het verstandig om altijd een wespenspray bij de hand te hebben. Vermijd het dragen van sterk geparfumeerde producten en wees extra voorzichtig met eten en drinken in de open lucht.

Mocht je toch gestoken worden, blijf dan rustig. Verwijder de angel indien aanwezig en koel de plek met ijs of een koud kompres. Bij ernstige reacties of steken in mond of keel, zoek je onmiddellijk medische hulp. Het is altijd verstandig om een basisset EHBO-middelen bij je te hebben tijdens je verblijf op het platteland.

Duurzame aanpak

Voor een langetermijnoplossing zoeken wetenschappers naar duurzame methoden van wespenbeheersing. In steden als Den Haag wordt geëxperimenteerd met ecologische benaderingen voor wespen bestrijden Den Haag. De nieuwste methoden richten zich op het in balans brengen van het ecosysteem, waardoor de wespenpopulatie op natuurlijke wijze wordt gereguleerd.

Of je nu gaat zeilen, een terrasje pakt in Leeuwarden of de Waddeneilanden bezoekt, met de juiste voorbereiding staat niets een heerlijke zomervakantie in de weg. Geniet van al het moois dat Friesland te bieden heeft en laat je niet weerhouden door deze zoemende zomergasten!

Lees meer


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!